Aktualno OG sada Ogulin

Advent u Zagrebu: S bajkama će otvoriti ledeni park na Zrinjevcu, a posjetitelji će dobiti poklon bon za posjet Ivaninoj kući bajke!

Ovogodišnji zagrebački Advent počet će 1. prosinca i trajati do 6. siječnja 2019., a poseban naglasak bit će stavljen na kulturne događaje koji će posjetitelje  uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, rečeno je  na predstavljanju adventskog programa i konfernciji za medije u Zagrebu.

Predstavljanju je nazočila direktorica Ivanine kuće bajke Ankica Puškarić, što nije bilo slučajno, jer, kako je rečeno, prva ovogodišnja tema i simbol  Adventa bit će Ivana Brlić Mažuranić i većina lokacija bit će inspirirana likom i djelom Ivane Brlić Mažuranić! Stoga je Ankica Puškarić na događanju bila obučena u Ivanin kostim, promovirajući na taj način Ivanin rodni grad i kuću bajke.

Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld najavila je da su, uz uobičajena događanja i lokacije, pripremili niz novih programa.

Kao nova lokacija predstavit će se “Advent u Maksimiru”, zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a bit će tu i “Advent Stara Tkalča”, gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.

Novost je i “Filmski Advent” u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova.

Poseban naglasak stavljen je na kulturna događanja, tako da će se tijekom Adventa održati osam različitih festivala, s naglaskom na klasičnu glazbu, te niz prigodnih izložbi.
“Kao osnovni motiv uzeli smo priče i bajke Ivane Brlić Mažuranić, upravo s njezinim bajkama otvorit ćemo ledeni park na Zrinjevcu, rekla je Bienenfeld, upoznavši nazočne da će svatko tko kupi ulaznicu za ledeni park dobiti i poklon bon za posjet Ivaninoj kući bajke, sa 40 % popusta! Ne treba posebno naglašavati koliko će to značiti za naš grad, čija je promocija na ovaj način osigurana.

Na predstavljanju zagrebačkog Adventa bio je i ministar turizma Gari Capelli, koji je rekao:

“Zagreb će definitivno biti ‘točka na i’ hrvatskog turizma ove godine. Turistička sezona još traje i Advent u Zagrebu bit će posljednji podatak 31. prosinca o tome kakva je bila turistička sezona”, rekao je Capelli.

Ministar očekuje porast broja turista u odnosu na lani, kada je Zagreb posjetilo više od 120.000 gostiju, te je ostvaren promet od pola milijarde kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako su učili od najboljih, ali su ih pretekli.

“Mi smo učili od Beča i sad smo bolji od Beča. Već sada razmišljamo o idućoj godini,  jer kad ste najbolji, morate stalno dizati ljestvicu”, rekao je Bandić.

Konferencija je završena zajedničkim druženjem u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade.