Aktualno OG sada Ogulin

Zbog pričuve građani “zaratili” sa SKG-om, kažu: “Nismo mi baš blesavi! Vratašca za dimnjak koštala su 6 tisuća kuna!”

OGportalu požalili su se stanari iz nekoliko ulaza u zgradama u naselju Vijenac Ive Marinkovića, kojima upravlja Stambeno komunalno gospodarstvo Ogulin. SKG im je, naime, poslao obavijest koju su dobili iz ove tvrtke, a u kojoj, među ostalim, stoji:
“Dana 20. rujna 2018. Uprava SKG-a donijela je Odluku o naplati naknade upravitelju u iznosu od 1,oo kn/m2 za sve  zgrade, koja se primjenjuje od 1. studenog 2018…”

Ujedno ih obavještavaju o potrebi povećanja iznosa pričuve, te navode kako je Zakonom u suvlasništvu propisana obveza najmanjeg iznosa pričuve, koja odgovara visini od 0,54 % etalonske vrijednosti građenja. Nju propisuje Ministarstvo graditeljstva i po zadnjem podatku iznosi 6.000,00 kn/m2. To znači, navode iz SKG-a, da bi minimalni iznos pričuve trebao iznositi 2,70 kn/m2. Uprava SKG-a stoga je pozvala predstavnike stanara da u tom smislu pristupe sklapanju aneksa ugovora o upravljanju, ili sklapanju novih ugovora.

Stanari nam kažu kako je upravitelj  do sad dobivao oko 150 kuna mjesečno za jedan ulaz u zgradi, a po novoj računici sad bi trebao dobivati kunu po kvadratu, što bi značilo oko 500 kuna, za svaki ulaz!

“Što on radi za te novce? Nije ni do sad obilazio, ni dolazio, već su predstavnici stanara sami dojavljivali, ako im je, primjerice, potreban dimnjačar. Kad dimnjačar dođe, s njim je bio predstavnik stanara,  a ne upravitelj. Dakle, u vrijeme radnog vremena za koji je plaćen, upravitelj dobiva i dodatnu naknadu”-ogorčeno su nam rekli predstavnici stanara i  najavili prelazak drugom upravitelju.

Kako je to izgledalo prilikom našeg susreta sa stanarima , možete poslušati:

 

 

OGportal je u Zakonu koji spominje SKG pronašao na koji se način određuje minimalna visina zajedničke pričuve za održavanje zajedničkih dijelova zgrade i koliko ona iznosi? Tamo, među ostalim stoji:
Minimalna visina zajedničke pričuve za održavanje zajedničkih dijelova stambene zgrade popisana je odredbom članka 380, stavka 2. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima ( NN 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 129/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14) kojim je propisano da su suvlasnici dužni uplaćivati najmanje iznose pričuve u visini koja odgovara 0,54% vrijednosti njihovog posebnog dijela godišnje. Međutim, kako zakonodavac nije odredio, niti je mogao odrediti za svaku nekretninu njezinu vrijednost, pa tako niti minimalan iznos pričuve, to se pri utvrđivanju te vrijednosti u prisutnoj praksi za vrijednost određenog posebnog dijela najčešće uzima podatak o iznosu „etalonske cijene građenja“ m2 stana u Republici Hrvatskoj, iz koje je izvedena i „visina minimalne zajedničke pričuve“.

Slijedom rečenog, činjenica je da niti jednim propisom nije nominalno određena vrijednost posebnih dijelova neke nekretnine, već je samo kao parametar za utvrđivanje pojedinih vrijednosti u određenim propisima određena „etalonska cijena građenja“ po m2 korisne površine, a koji podatak trenutno iznosi 6.000,00 kn /m2 ( NN 100/12).

Međutim, SKG u svom dopisu ne navodi i završetak objašnjenja o zajedničkoj pričuvi, a koji se može vidjeti na stranici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja (OVDJE), u kojem piše:

Visinu sredstava zajedničke pričuve u pravilu utvrđuju sami suvlasnici nekretnine ( ili na zahtjev suvlasnika nadležni sud), a njezina visina trebala bi se utvrđivati ovisno o potrebama upravljanja i predvidivim troškovima redovnog održavanja, odnosno godišnjem i višegodišnjem programu održavanja cijele nekretnine, odnosno ovisi o financijskom potrebama za obavljanje poslova redovite uprave za konkretnu nekretninu.