Aktualno OG sada Ogulin

Sjećanje na žrtve Saborskog

Brojni mještani i njihovi gosti okupljaju se danas danas u Saborskom, kako bi odali počast žrtvama ovog malog mjesta koje je na današnji dan pretrpjelo najgori događaj u njegovoj povijesti.
Naime toga dana 1991.godine srpski napadači , JNA s devet vojnih zrakoplova, 43 tenka, desetak haubica i VBR-ova, te blizu 1000 pripadnika paravojnih formacija,  probili su obrambene crte sela. Potom su išli od kuće do kuće i ubili  mještane koji se nisu uspjeli spasiti. Od 51 ubijenog Saborčana, najveći broj ubijen je 12.studenog 1991. godine i to su  uglavnom bili stariji mještani.  Najstariji ubijeni bio je Mate Matovina u 96-oj godini života, a Marija Krizmanić u 90-oj godini. Preživjeli mještani su se tri dana provlačili kroz šume do Ogulina, gdje je većina njih 4 godine u progonstvu čekala povratak na svoja  ognjišta. Danas u Saborskom živi oko 600 stanovnika.

Povodom obilježavanja 27. obljetnice razaranja Saborskog i pokolja civila danas s početkom u 18:00 sati u konferencijskoj dvorani POU Ogulin održat će se Dan sjećanja – Saborsko. O ratnim strahotama svojim svjedočanstvima govorit će hrvatski branitelji Marija Matovina Mihalić i Stipe Matovina, a moderator je Dubravko Dragičević. Ulaz je slobodan.

OGportal vam donosi kratki video zapis koji se sastoji od arhivskih televizijskih snimaka nastalih netom nakon okupacije Saborskog. Da se ne zaboravi.