Aktualno Županija

U Karlovačkoj županiji subvenciju za stambeni kredit zatražila samo 61 mlada obitelj – prilika da lakše dođu do doma još uvijek otvorena

– Samo 61 mlada obitelj iz Karlovačke županije je iskoristila mogućnost subvencioniranja stambenih kredita i po tome smo od 21 županije na 15. mjestu. A ovo je dobra prilika za mlade obitelji da dođu do doma i nadamo se da će zahtjeva biti još, poručila je s današnje pressice glasnogovornica županijskog HNS-a Marina Novaković Matanić i pozvala građane da se, imaju li bilo kakvih pitanja oko ovih ili subvencija za energetsku obnovu kuća, obrate njima ili Fondu za energetsku učinkovitost.

Subvencioniranje stambenih kredita ove je godine građanima bilo puno privlačnije nego prošle pa je stiglo 3.033 zahtjeva, 26 posto više nego lani. Subvencije su od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti, pojasnila je tajnica ŽO HNS-a Dubravka Vrbetić.

– Subvencija traje pet godina i produžava se za dvije godine za svako rođeno ili usvojeno dijete u obitelji. A u obiteljima koje su prošle godine ostvarile subvencije, do sada je rođeno više od 300 djece i to je doista prava demografska mjera. U 2019. i 2020. očekuje se između 5.000 i 6.000 obitelji koje će podnijeti zahtjeve i subvencioniranim kreditima kupiti kuće ili stanove, rekla je Vrbetić.
Podsjetila je i na program POS-a, kojim je do sada izgrađeno više od 8.000 stanova, a u idućem periodu u planu je još 1.000.

Kako je, po riječima Novaković Matanić, ove godine kod podnošenja zahtjeva bilo problema jer neke obitelji, obzirom da još traje postupak legalizacije, nisu imale sve potrebne papire, imat će priliku zahtjeve podnijeti iduće godine, kao i 2020. (kaportal.hr)