Aktualno OG sada Ogulin

Imovinsko pravni odnosi biti će riješeni za 6 mjeseci- retencija do 2023. godine

Rješavanje imovinsko pravnih postupaka u projektu obrane od poplave grada Ogulina vrši se sedam puta brže nego prije godinu dana. Jedna je to od informacija koju su novinari čuli od gotovo svih sudionika konferencije za medije koja je u povodom proteka godine dana od početka rješavanja imovinsko pravnih odnosa u projektu obrane od poplave grada Ogulina, održana u Vijećnici Grada Ogulina
O ovoj temi govorili su gradonačelnik Dalibor Domitrović, saborski zastupnik Tomislav Lipošćak, župan Damir Jelić, županijska pročelnica Marina Jarnjević, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji Ines Pavlačić.

Na samom početku, nazočnima se obratio gradonačelnik Domitrović koji je i ovaj puta naglasio da je riječ o jednom od najvećih projekata u posljednjih nekoliko desetljeća.

Ideja o „ogulinskom modelu“ koji je jedinstven u Hrvatskoj, a prije svega podrazumijeva zajedništvo svih sudionika projekta, potekla je od župana Jelića. Upravo je on taj koji je na konferenciji istakao prednost ovog modela. Naime, po njegovim riječima, kada svi sudionici odluče ići istim putem do cilja, energija je puna bolja, a posao se obavlja brže. U našem slučaju, čak sedam puta brže. Na kraju svog obraćanja, predložio je novi sastanak za 6 mjeseci kako bi i tada proanalizirali učinjeno, a nada se i zaključili da su svi imovinsko pravni postupci u potpunosti riješeni.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković tvrdi da je provođenje ovog projekta težak i mukotrpan posao koji se radi predugo pa je potreba za ubrzavanjem postupka bila izrazito nužna. Ovaj model i sinergija, po njegovim riječima, dali su mogućnost ubrzanja radova. Tako će, kako stvari sada stoje, do kraja godine raspisati natječaj za provođenje još dvije faze.

S obzirom da je postupak izvlaštenja jedan od najtežih, tempom kojim se radilo, zadovoljna je i Ines Pavlačić, predstojnica Ureda državne uprave u Karlovačkoj županiji. Županijska pročelnica Marina Jarnjević tvrdi da se do sklapanja sporazuma s Hrvatskim vodama rješavalo 25 predmeta godišnje, a sada su u šest mjeseci riješena čak 103 predmeta.

Saborski zastupnik Tomislav Lipošćak podsjetio je da je 2017. godine, nakon velike poplave, premijer Andrej Plenković obećao da će projekt obrane Ogulina od poplave postati strateškim za Vladu RH, što se i obistinilo, a pozitivne posljedice toga potvrdili su svi sudionici konferencije za medije.

Na konferenciji su bili nazočni i predstavnici pravnih timova, a među njima i Nikolina Zrnić iz tima zaduženog za rješavanje te problematike na našem području. Ona je novinarima potvrdila riječi svojih kolega, ali i istakla problematiku s kojom su se svakodnevno susretali.

Bez obzira na sve poteškoće, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, poprilično je siguran da će Ogulin do 2023. godine retencijom biti zaštićen popave.
Svjedoci smo i intenzivnijeg čišćenja Đulinog ponora u ovoj godini, što je koštalo 842 tisuće kuna. Dodajmo ovome da je od ukupno 800 čestica, sada velik dio riješen, a osim toga, riješeni su i postojeći sporovi s Hrvatskim željeznicama pa bi ubuduće tempo na projektu retencije, mogao biti još brži.(radio-ogulin.hr)