Aktualno Sport

Modrić i Rakitić traže uzvrat za rekordni poraz: Evo s kim će krenuti izbornik Dalić

‘EL CLASICO’ U DRUGOJ AMBALAŽI NA PUNOM MAKSIMIRU Modrić i Rakitić traže uzvrat za rekordni poraz: Evo s kim će krenuti izbornik Dalić

Hrvatska u slučaju pobjede protiv Španjolske na rasprodanom Maksimiru ostaje u igri za prvo mjesto za koje mora pobijediti Englesku u nedjelju na Wembleyju. Vatreni će svakako htjeti popraviti dojam nakon posljednjeg sraza sa Španjolcima, a kako će sve izgledati možete pratiti UŽIVO od 20.45 na portalu Sportskih novosti.
HRVATSKA – ŠPANJOLSKA (UŽIVO OD 20.45)

HRVATSKA: Kalinić – Jedvaj, Vida, Lovren, Vrsaljko – Rakitić, Brozović, Modrić – Perišić, Rebić – Kramarić

ŠPANJOLSKA: De Gea – Azpilicueta, Martinez, Ramos, Alba – Niguez, Busquets, Ceballos – Asensio, Isco – Rodrigo

Hrvatska vs. Španjolska polako postaje klasik ili “el clásico” u drugoj ambalaži, vodeće zvijezde upoznale su se u dušu u klupskim svlačionicama, tako da partije nerijetko rješavaju igrači iz drugog plana. Koliko je u ovim dvobojima važan izbornikov rukopis i hoće li predstavi pomoći malo osobnog začina? Osvijetlili smo predstojeći dvoboj iz četiri kuta…

1. Od Gdanjska do Elchea, serija “el clasica”

Prošlo je šest i pol godina od dvoboja (Hrvatska vs. Španjolska 0-1) koji s ove distance izgleda kao okidač za seriju “el clásica”, što u originalnoj, a što u redizajniranoj ambalaži. Tamo u Gdanjsku, na oproštaju ‘vatrenih’ od Eura 2012, Luka Modrić odigrao je briljantnu utakmicu, a Jose Mourinho s tribine amenovao njegov transfer iz Tottenhama u Real Madrid. Dvije godine kasnije Ivan Rakitić će otići u Barcelonu, a u međuvremenu će La Ligu nakratko upoznati i Mario Mandžukić. U nastavku priče križat će se u tom galimatijasu uzduž i poprijeko, Modrić protiv Busquetsa, Albe i Rakitića, a Rakitić protiv Ramosa, Carvajala i Modrića. Onda će s vremena na vrijeme Modrić i Rakitić plus Mandžukić kao partneri stati protiv klupskih suigrača.

Top-zvijezde Reala i Barcelone tako su se dobro upoznale da sada već po navici utakmice Hrvatske i Španjolske moraju rješavati ‘igrači iz drugog plana’. U Gdanjsku je nakon ravnopravnog mačevanja jedini gol postigao Jesus Navas. U Bordeauxu na Euru 2016. šarenu garnituru ‘vatrenih’ prema 2-1 pobjedi vodili su Nikola Kalinić i Ivan Perišić, a pored njih Tin Jedvaj i Marko Rog, dok je za ‘la roju’ strijelac bio Alvaro Morata. U Elcheu su na početku rujna golgeterski blistali Asensio, Saul, Rodrigo i Isco. Dokaz da je nogomet vječno zahvalna platforma za promociju novih lica…
2. Španjolci skuplji, Hrvati prodorniji

Goal.com, međunarodni portal čija je franšiza zaživjela u dvadesetak zemalja, na godišnji ‘top 50’ popis za 2018. godinu uvrstio je po trojicu hrvatskih i španjolskih reprezentativaca. ‘Vatrene’ zastupaju Ivan Perišić, Ivan Rakitić i osvajač titule najboljeg svjetskog španera, Luka Modrić, dok je Mario Mandžukić nakon umirovljenja kockastog dresa s brojem 17 sada dopisni član kluba. Na drugoj strani, Isco je kao najbolje plasirani Španjolac dobacio samo do 19. mjesta. Društvo u elitnom razredu čine mu suigrači iz reprezentacije Sergio Ramos i David De Gea, ali i Andres Iniesta te David Silva koji su u međuvremenu odustali od nacionalne momčadi.
Dok su usporedivi učinci najboljih igrača u godišnjim inventurama, dva rostera ipak ne mogu stati u istu rečenicu kada priču preselimo na tržnicu s konkretnim cijenama. Transfermarkt danas španjolsku reprezentaciju drži dvostruko skupljom od hrvatske momčadi (1,07 milijardi eura prema 458 mil. eura), u prvom redu zahvaljujući krugu mlađih igrača čije su cijene već odletjele u nebo. Saul, Isco i Asensio pod povećalom specijaliziranog nogometnog aukcionara vrijede svaki po 90 milijuna eura.

3. Dalić i Enrique, visoki presing protiv tika-take 2.0

Dok govori o zanatu, Zlatko Dalić samouvjeren je i izravan čovjek. “Dajte hrvatskim trenerima da vode Real i Barcelonu, pa ćete vidjeti da će osvajati trofeje jednako kao i kolege koje danas vode najveće klubove”, ispalit će bez zadrške izbornik nakon što odvede Hrvatsku do finala Svjetskog prvenstva. Do daljnjeg će, međutim, čekati poziv koji je Luis Enrique dočekao 2014. godine, prije nego što je na Camp Nou isporučio naramak trofeja (1 Ligu prvaka, 1 Svjetsko klupsko prvenstvo, 2 La Lige, 3 Kupa kralja). Najvažniji dometi u Dalićevu opusu i dalje se pišu kao ‘runner up’, poražen u finalu Azijske lige prvaka, drugi s Hrvatskom na SP-u.

U filozofiji igre oba su izbornika modificirala ostavštinu svojih prethodnika. Dalić je napustio orijentaciju na posjed i zamijenio je visokim presingom, koji je u njegovoj izvedbi znao pokvariti kompas nekim klasnim reprezentacijama poput Argentine ili Engleske. Enrique se odrekao Del Bosqueova tehničkog perfekcionizma i igre s lažnom devetkom, jer želi da ‘la roja’ bude brza i okomita, da ne gubi vrijeme u zbrajanju malog milijuna suvišnih dodavanja. Agresivnost, više nego kontrola lopte, presudit će pobjednika maksimirske utakmice.

4. Lovren i Ramos, malo osobnog začina

Podatak da Sergio Ramos iz godine u godinu čuva rezervirano mjesto u idealnoj momčadi svjetskog nogometnog sindikata (Fifpro) natjerao je Dejana Lovrena na reakciju. “Kada analizirate Ramosa, vidite da čini puno više pogrešaka od mene, ali se sakrije iza 5-2 pobjede. On je Real Madrid, ja nisam. Ne kažem da sam najbolji na svijetu, ali ove godine mogao sam biti među pet jer ne vidim puno igrača na ovoj poziciji koji su u mjesec dana igrali finala Lige prvaka i Svjetskog prvenstva”, rekao je Lovren u intervjuu za Copa90. Malo osobnog začina utakmici neće odmoći…
KALKULACIJE

Hrvatska u slučaju pobjede protiv Španjolske ostaje u igri za prvo mjesto za koje mora pobijediti Englesku u nedjelju na Wembleyju. U slučaju remija ili poraza Hrvatska više ne može biti prva u skupini, ali opet mora pobijediti Englesku kako bi izbjegla ispadanje u Ligu B.

Štoviše, i uz tri boda protiv Španjolske, Hrvatska mora pobijediti Englesku jer je poraz na Wembleyju ostavlja na posljednjem mjestu zbog lošije ukupne gol-razlike (osim ako se Španjolsku ne pobijedi sa šest ili više pogodaka razlike). (jutarnji.hr)