OG sada Ogulin

U subotu “Palčić gore”

Palčići su djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, a čija je prva životna borba ona najteža – borba za vlastiti život. U Hrvatskoj se godišnje rodi oko 5 posto nedonoščadi, što je oko 2.500 prijevremeno rođene djece godišnje od kojih veliki broj ima i ozbiljnije probleme u daljnjem razvoju.
Za trudnoću možemo reći da je normalna i uredna ako se završi porođajem između 37. i 42. tjedna trudnoće. Prijevremeno rođenje je nekoć bilo glavi uzrok smrti beba . Donja granica prijevremenog rađanja, to jest granicom prijevremenog porođaja i spontanog pobačaja danas se smatra 22. tjedna trudnoće. Ova granica vezana je uz mogućnost ploda da preživi nakon rođenja. Naime, napredak tehnologije i neonatološke službe zaslužan je da se danas mogu spasiti i djeca od samo 500 g porođajne težine. Poboljšanje medicinske tehnologije povećalo je stopu preživljavanja nedonoščadi. Najmanje 90 posto beba rođenih u 28. tjednu trudnoće preživi.
Klub roditelja nedonoščadi „ Palčići“ osnovan je na inicijativu roditelja i zdravstvenih djelatnika s ciljem pomoći, edukacije i razmjene iskustava roditelja prijevremeno rođene djece te dugoročnog unapređenja skrbi za bolesnu i prijevremeno rođenu djecu. Uz organiziranje stručnih predavanja i radionica, uz pomoć vanjskih suradnika i stručnjaka različitih struka Klub roditelja nedonoščadi Palčići pruža potrebne informacije i pomoć kako bi svim roditeljima omogućili da svojem djetetu daju najbolju moguću skrb u veoma zahtjevnom razdoblju nakon izlaska iz bolnice. Također, nastoje inicirati poboljšanje uvjeta boravka roditelja uz dijete i pomoći klinikama za neonatologiju i pedijatriju u akcijama nabave opreme koja eventualno nedostaje.

 

Ogulin po drugi put obilježava Međunarodni dana svjesnosti o prijevremenom rođenju

 

U subotu, 17. studenog početkom u 17:00 sati na Trg kod Golubice Ogulin će se pridružiti akciji obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Akcija će se odvijati po slijedećem rasporedu:

17:00 sati | trg kod Učilišta
Puštanje balona i bojanje Golubice ljubičastim svjetlom uz glazbeni program koji izvode Danko Blažina (grupa Speen) i Petar Angelov (grupa Sound source).

17:30 sati | konferencijska dvorana POU Ogulin
Konferencija: Prve tri su najvažnije

Promjene u obiteljskoj dinamici nakon rođenja djeteta
Ines Galetic Žagar, mag. psihologije

Psihomotorni razvoj djeteta u prve 3 godine života
Tihana Koren, dipl. psiholog i psihoterapeut

Razvoj motorike i rehabilitacija pokretom
Anđelina Božičević, prof. rehabilitator

Poticanje ranog govorno jezičnog razvoja
Bojana Knežević, mag. logoped

Moderator: Dubravko Dragičević

Odjenite nešto ljubičasto i ispred ljubičaste Golubice pustimo svi zajedno balone za Palčiće, naše najmanje i najhrabrije borce.

Ovako je to izgledalo prošle godine