Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Što je to sa SKG-om?

Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. je gradsko poduzeće, ali uzaludno. To poduzeće bilo je ponos Ogulina u starom sistemu pod nazivom Stanoprivreda Ogulin. Ne mogu komentirati ovo gradsko poduzeće ako ne spomenem njenog nekadašnjeg direktora Petra Tereka, koji je petnaestak godina vodio Stanoprivredu, kao prednika sadašnjeg SKG-a. Više se puta direktor Terek spominjao u pozitivnom smislu i za svoga mandata organizirao izgradnju svih novih stambeno poslovnih prostora u Ogulinu, Josipdolu, Tounju, … Nakon isteka mandata još dvojice direktora nastupila je era još poznatijeg direktora od Tereka, Ivice Salopeka, ali po najgorem mogućem scenariju. Taj čovjek potpuno je upropastio Stambeno komunalno gospodarstvo d.o.o. Ogulin, u vlasništvu Grada. Na stranicama toga društva piše da organe društva čine:

–       Skupština         – od jednog člana, aktualnim gradonačelnikom Grada Ogulina,

–       Nadzorni odbor – od pet članova predloženih od Skupštine i potvrđenog od Gradskog vijeća,

–       Uprava      – s direktorom koji organizira i upravlja procesom rada na vlastitu odgovornost!

Koliko ja znam mi smo još 1991. sve društvene organe starog političkog sistema u novom sustavu službeno zamijenili s – tijelima, a organe smo prepustili tjelesnom ustroju živoga organizma u medicimskogm smislu …….

Upravo u ovom trenutku, slušajući lom na sjednici Gradskoga vijeća, 16. studenoga, podnosim neopozivu ostavku na nastavak ove kolumne i nastavljam s novom temom, koju ću posvetiti pokvarenosti politike i korumpiranosti tzv. političara. Nakon trijumfa građana Ogulina izborenog promjenom jedne ustajale, bahate i moralno sumnjive vlasti HDZ-a zadnjih četvrt stoljeća, u trijumfu građana da su za gradonačelnika i njegovih zamjenika izabrali novu neiskvarenu garnituru izvršne vlasti, javiše se koalicijski partneri te nove vlasti da svojim građanima pomute taj trijumf pokušavajući zadovoljiti svoje apetite koje im omogućuje obnašanje vlasti.

Koje je to licemjerje bolesnih ljudi kojima ovaj sustav vrijednosti dozvoljava, dapače prisiljava, da budu pokvareni jer je politika postala zvanje za sveopću korupciju, zvanje za osobne interese i liječenje svojih komleksȃ, a ne za nekakvo zastupanje građana, njihovu sigurnost, zadovoljstvo i blagostanje.

Dalo se zaključiti od prvog dana da je nova vlast u nezavidnom položaju kada ovisi o jednom zastupniku u Gradskom vijeću, kada je zatekla vrlo značajnu firmu SKG u totalnom neredu zahvaljujući izvanserijskom direktoru u negativnom smislu, Ivici Salopeku, i ulasku u Nadzorni odbor Siniše Ljubojevića koji nije poštivao Zakone o lokalnoj samoupravi. Kao predsjednik NO on je preuzeo upravljanje tom firmom i zapošljavao prekobrojne ljude bez znanja Skupštine, tj. gradonačelnika. Bezobrazno je priopćenjem preko društvenih mreža opravdavao svoju samovolju nekakvim prebrojavanjem krvnih zrnaca od strane gradonačelnika i pokvareno od HDZ-ovog čelnika Lipošćaka da se SDP vraća u prošlost, ili tako nešto, zbog zakonske odluke gradonačelnika da smjeni NO. Za legaliste je protuzakonski potez Ljubojevića u SKG-u, ne samo za njegovu smjenu, smjenu uprave i otkaz novih nezakonski zaposlenih, već je to kazneno djelo podložno sankcijama, naravno.

Drugi vinovnik ovog stanja je napuhani predsjednik Gradskog vijeća, koji je tobože u ime ljubavi prema Ogulinu i njegovih građana podnio ostavku na svoju dužnost i utekao iz vijećnice bez hrabrosti da o njegovoj ostavci i ucjenama odlučuju oni koji su ga tu i postavili. To bi bio put političara koji voli Ogulin i cijeni svoje birače! Ako je o političaru, u ovom slučaju, uopće riječ?

Gradonačelnik Domitrović je izišao pred medije na konfernciji za tisak i pred građane na Radio Ogulinu, HDZ stidljivo pred novinare, a potom i nekim priopćenjem, a ova dva vinovnika štete za sve premorene građane, uspjeli su dati samo priopćenje na društvenim mrežama kako građani ne bi mogli biti u mogućnosti pitati o očitoj moralnoj iskrivljenosti njihove osobnosti. Raspadom koalicije pred novim rebalansom proračuna, prijedlogom proračuna za iduću godinu i sprječavanja kandidature za dobivanje sredstava iz EU fondova, stvara se nenadoknadiva šteta građanima Ogulina i zbog toga gradonačelniku treba dati podršku.

Zbog moralnih kvaliteta njegova tima, zbog obrazovanja za gospodarstvo, a ne politiku, taj tim ima znanja i volje da svoje građane dovede u društvo koje će zadovoljavati izazovima novog vremena. Samo mora promijeniti remetilačke kadrove u gradskoj upravi te poduzećima i ustanovama u vlasništvu Grada!

Piše Krešimir Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)