Aktualno Županija

Gradonačelnik uskratio suglasnost na Čistoćin predložen cjenik odvoza otpada: Ponovo analizirajte i prespitajte troškove!

Nakon što je Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga uskratilo suglasnost na novi cjenik prikupljanja otpada, koji predviđa više cijene te usluge za Karlovčane, i gradonačelnik Damir Mandić učinio je isto, te naložio Čistoći da proanalizira cijenu, smanji predviđene troškove i predloži novi cjenik.

U priopćenju iz Ureda gradonačelnika podsjećaju da je promjena cjenika traženazbog uspostave novog načina pružanja javne usluge prikupljanja otpada uz njeno proširenje s miješanog komunalnog i na biorazgradivi, uz osiguranje odvojene primopredaje različitog otpada. Zbog toga Čistoći predstoji novi način obračuna cijene za pružene usluge, što ima za posljedicu i promjenu cijena u odnosu na postojeće jer nove obuhvaćaju i više usluga.

Čistoća je zahtjevu piložila prijedlog cjenika i obrazloženje za njega, važeći i procjene iznosa prosječnog računa po predloženom cjeniku i postotak promjene cijena. Kako se na ovu uslugu primjenjuju zakonske odredbe o zaštiti potrošača, o prijedlogu cjenika očitovati se trebalo karlovačko Vijeće za zaštitu potrošača javnih usluga, savjetodavno tijelo gradonačelnika, a ono suglasnost, sa 4 glasa za i 4 protiv, što je KAportal već pisao, nije dalo. Kad to nije učinilo “njegovo” Vijeće, nije ni gradonačelnik, bez čije suglasnosti nema primjene novog cjenika.

– Temeljem rasprave koja je održana na sjednici Vijeća za zaštitu potrošača javnih usluga za Grad Karlovac, gradonačelnik traži od tvrtke Čistoća d.o.o. da ponovno analizira cijenu i pokuša dodatno smanjiti navedene troškove. Traži da se preispitaju troškovi amortizacije, troškovi odlaganja reciklabilnog otpada, te ugovor s Inkasatorom vezano na troškove distribucije računa i drugih obavijesti. Gradonačelnik ne daje suglasnost na predloženi cjenik te se nalaže tvrtci Čistoća da ponovno preispita troškove i potom podnese Zahtjev za davanje suglasnosti na Cjenik javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada, poručili su iz gradonačelnikovog ureda.

Nisu naveli rok u kojem Čistoća to mora učiniti, ali previše vremena nema jer je ranije najavljivano da novi cjenici ovih usluga moraju biti doneseni do kraja godine, a primjenjivati se od 1. veljače iduće.(KAportal)