Aktualno OG sada Ogulin

Predstavljanje knjige “Usred Oluje”

U konferencijskoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta sinoć je održano predstavljanje knjige “Usred oluje: politička tranzicija u Hrvatskoj 1989/90.” autora Davora Paukovića. O knjizi su govorili Damir Agačić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Višeslav Raos sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, te sam autor, naš Ogulinac, Davor Pauković. Moderator je bio Ivan Vuković.

U knjizi autor Pauković analizira proces političke tranzicije u Hrvatskoj od početka liberalizacije u osamdesetima do uspostave demokratskog poretka, odnosno do donošenja ustava u prosincu 1990. godine.

U njegovu su fokusu prije svega pitanja iz užeg procesa političke tranzicije: liberalizacija i rastakanje komunističkog poretka, otvaranje rasprave o demokratizaciji, formiranje opozicijskih inicijativa i udruženja – kasnije političkih stranaka, prihvaćanje višestranačkih izbora, predizborna kampanja, izbori i uspostava novog poretka. U knjizi se također obrađuju razne teme vezane za raspad Jugoslavije, pitanja državnosti, pripremu rata, kao i problematiku Srba u Hrvatskoj u kontekstu nacionalnih homogenizacija.

Spomenute predavače i goste imat ćete prilike vidjeti i poslušati još jednom i to danas od 17 sati. Na istom mjestu održat će tribinu na temu:Domovinski rat i kultura sjećanja.