Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

“Oči na oči”

Odabirom predsjednika predstavničkog tijela, Gradskog vijeća, podrazumijeva da je ta osoba upoznata kako jedinice lokalne samouprave mogu biti općine i gradovi, ali ako se misli na konkretan grad, onda se mora pisati velikim slovom. Na primjer Grad Ogulin, kao jedinica lokalne samouprave, za razliku od grada Ogulina, kao naselja u lokalnoj jedinici. To je za razumijevanje pisanih dokumenata, kao što su projekti prostornog uređenja, recimo – vrlo važno.

No, za ovu konkretnu emisiju, ovo nema neku presudnu važnost zahvaljujući gostu Željku Stipetiću koji je na Radio Ogulinu proveo gotovo sat vremena, iznervirao voditeljicu, ali puno više slušateljstvo, a da nije rekao ništa! Ništa! Kako se uopće usudio doći na jednosatnu radio emisiju znajući da će tema biti njegova iznenadna ostavka na ulogu predsjednika Gradskog vijeća. Nije znao reći zašto je gradonačelnik odbio daljnju suradnju s njegovom opcijom nakon razgovora s drugim koalicijskim partnerom Sinišom Ljubojevićem. On nije znao da je Ljubojević zaposlio pet-šest novih radnika u SKG-u, među kojima i jednog člana njegove liste, u vrijeme odsutnosti gradonačelnika i, što je najvažnije, bez znanja gradonačelnika kao predsjednika Skupštine i izvršnog čelnika. Odluku o imenovanju ili razrješenju radnika donosi upravo gradonačelnik uz obvezu da svoju odluku dostavi predstavničkom tijelu u roku od 8 dana od donošenja.

Na pitanje voditeljice zašto nije podnio pisanu ostavku i zašto nije čekao razrješnicu, već otišao sa sjednice, Stipetić citira članak 101. Poslovnika Gradskog vijeća koji glasi: „Predsjednik i potpredsjednici Gradskog vijeća mogu dati ostavku. Dužnost im prestaje danom izbora novog predsjednika Gradskog vijeća.“ Vidite da nije bilo potrebno, odgovorio je Željko.(sic)

Voditeljica nastavlja; da li je u prošlom sazivu HDZ-ove vlasti, kada je obnašao funkciju zamjenika gradonačelnika Turkovića bio zadovoljan obnašanjem vlasti, odgovorio je da nije odlučivao ni o čemu i nije bio informiran. Međutim, nije rekao da je on bio zamjenik gradonačelnika po pitanju gospodarstva! To je priznao na Gradskom vijeću kada ga je primorala tadašnja oporba. I nije bio informiran. Nije ni mogao imati informacije kada gospodarstva nije bilo.

Koliko Stipetić nije ništa znao, a objektivno i ne može, toliko i voditeljica nije uspjela pitati zbog termina prijenosa Svete mise neke značajne stvari, kao:

koji je pravi razlog prekida suradnje s SDP-om, zašto je vrlo nekorektno na društvenoj mreži reagirao na protest gradonačelnika Ministarstvu državne imovine za nerad u vezi Poredica, zašto nije spominjao duboku spregu s Ljubojevićem u članstvu svojih i njegovih ljudi u NO SKG i Poduzetničke zone, da je član Nezavisne liste predsjednik Sportske zajednice, koji je, upravo saznajem, podnio ostavku zbog neslaganja s gradonačelnikom (!) Novinarka nije stigla pitati Stipetića zašto su opstruirali izbor predsjednika MO Sveti Petar, zbog čega je Milan Turković iz NO Poduzetničke zone podnio ostavku.

No, ja sam pronašao odgovore. Željko Stipetić nije imao pojma ni o čemu dok je bio dogradonačelnik Jure Turkovića, zadužen za gospodarstvo zato što je usko surađivao sa savjetnikom za gospodarstvo u Gradskoj upravi Kubelkom, ne zna ni da mora obnašati funkciju predsjednika GV do izbora novog, jer je tek danas pročitao čl. 101., nije znao da se Dražen Cindrić sprema dati otkaz na benzinskoj i zaposliti u SKG bez odobrenja Skupštine društva, nije očekivao neugodne pozive slušatelja, nije znao …..

Pošto voli grad ispod Kleka jedino zna da će glasati za rebalans proračuna, ali novi proračun za 2019. godinu nije spominjao. Zašto?

Piše Krešimir Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)