Aktualno Županija

Od 1. siječnja komunalna naknada 25 posto skuplja

Uz protivljenje oporbe, s 13 glasova HDZ-HSLS i onim Dubravka Delića (AUZ-HSU), koji je kazao da to čini teška srca, Gradsko vijeće Karlovca usvojilo je odluku o komunalnoj naknadi i vrijednosti njenog boda po kojoj će Karlovčani godišnje plaćati od stotinjak do nekoliko tisuća kuna više nego do sad. Nova cijena primjenjivat će se od 1. siječnja iduće godine, a obračunavati ovisno o zoni u kojoj je i namjeni nekretnine, bodom od 8,40 kuna po metru kvadratnom.

– Spadamo u kategoriju nekoliko velikih gradova s najvećom površinom, a prosječna komunalna naknada je gotovo najniža u Hrvatskoj. Imamo 2.600 poslovnih subjekata u 4 zone, od kojih su prihodi 27 milijuna kuna i 25.000 stambenih jedinica, od kojih su prihodi 9,5 milijuna kuna. Tome valja dodati još oko 3,5 milijuna godišnje za ceste koje smo preuzeli od ŽUC-a, kazala je pročelnica Lidija Malović, pojašnjavajući da se komunalna naknada naplaćuje za stambeni, garažni i poslovni prostor, građevinsko zemljište koje služi obavljanju poslovne djelatnosti, te neizgrađeno građevinsko zemljište, a da će nove odluke značiti rast od 6 do 25 kuna mjesečno za prosječnu kuću ili stan.

Filip Jarnević (Živi zid) ocijenio je da bi ovo poskupljenje moglo dovesti i do drugih poskupljenja, ne ulijeva nadu u bolju budućnosti niti građanima niti poduzetnicima, koji nemaju razloga zašto ostati i ulagati.

– Pročelnica mora popuniti rupe u proračunu i to čini povećanjem komunalne naknade za 25 posto. Pobjeći će ljudi u inozemstvo jer im plaće ne rastu, šutit će i otići kao i onih 10 posto što je otišlo u 10 godina, kazao je Čedomir Tatalović (Živi zid).

Davor Petračić (nezavisni) izračunao je da će povćanje komunalne naknade od 25 posto, povećati prihode proračuna za 10 milijuna kuna, a to platiti 10 do 20 posto stanovništvo, a 80 do 90 posto privreda.

– Među tvrtkama koje danas posluju u Karlovcu ima izuzetno uspješnih, ali i puno onih kojima će ovo značajno povećati troškove pa ako sad na rubu rentabilnosti rade, past će ispod i više nećete dobivati ni ono što ste dobivali – poreze, prireze, doprinose… Mogli biste ih izgubiti samo zbog ovog davanja. Pozdravljam što je koeficijent za industriju 2, ali problem je za informatičare, hostele… Na koeficijent 10 treba ići ono što ne želimo – kockarnice, svi drugi moraju imati manji. Što ih spriječava da iz 1. zone izađu u Barilović, kilometar dalje i plaćaju po najnižoj cijeni? Ovo je opasna zona za prihode Grada koji mogu gurnuti u minus sve ostale prihode, naglasio je Petračić.

Ponajprije antipoduzetničkom odlukom ocijenio ju je Dubravko Golubić (SDP).

– To se naročito odnosi na male, koji sami rade ili imaju 1 ,2, 3 zaposlena… njihovo opterećenje komunalnom naknadom će biti najveće. Nepravedni su i koeficijenti namjene, da se kockarnice izjednačuju s kafićima gdje čovjek radi sam ili ima 1 -2 radnika. Ima uspješnih, naravno, ali više od pola ih u gradu jedva preživljava. Isto tako i odvjetnika, neki su uspješni, ali dosta njih ne posluje naročito uspješno, tako da izjednačavanje nekih djelatnosti nije u redu. Pet najvećih poduzetnika plaća koeficijent 2, dobar dio obrtnika i malih poduzetnika plaća 4, do 10. Naravno da smo sretni što su ti veliki poduzetnici tu i zapošljavaju ljude, ali mislim da treba olakšati poslovanje ovim malim, koji se bore svaki dan da prežive. Prevarili ste građane: ostavili 1 posto prireza onima koji rade, a sada ćete uzeti svima koji imaju neku nekretninu, među njima su i umirovljenici, nezaposleni, zaposleni, svi… Hvalili ste se da ste građanima ostavili dva milijuna kuna u džepovima, a sada ćete im uzeti oko 9,5 milijuna kuna, napomenuo je Golubić.

Gradonačelnik Damir Mandić ustvrdio je da nije prevario sugrađane, bi prevara bila da nisu u godinu dana pripremili projekata za 500 milijuna, te da je odluka dugo pripremana kako bi se teret poskupljenja koliko-toliko ravnomjerno rasporedio.

– Kad nešto poskupljuje, uvijek ima razloga zašto ne treba, odnosno, što mi radimo s tim novcima. Ovaj prijedlog je sukladan zakonu, nismo mogli fantazirati, a i mjesec dana je bio na javnoj raspravi, predstavili smo ga, ni jedan prijedlog nije došao, a sad je očito stav “ne prihvaćamo ništa”. Svjesni smo da je ovo povećanje cijena i jedan dio građana će ga osjetiti više, jedan manje, ali i da će novac koji ćemo od toga uprihoditi isti ti građani vidjeti vrlo brzo. Komunalna naknada ne smije ići na plaće, to je namjenski prihod za nogostup, za čišćenje snijega itd., od općih prihoda se može sufinancirati neki projekt, plaćati rata kredita. Jedini razlog zašto smo išli ovim putem je činjenica da neke stvari koje nam se sad nude za sufinanciranje iz EU su sad ili nikad. Uvjeren sam da će najveći broj sugrađana našu argumentaciju shvatiti i prihvatiti. Ovo povećanje, svjesni smo da će biti poskupljenje, ima opravdane razloge, ima svoju logiku. Ovaj novac koji ćemo uprihoditi dodatno će ići u razvoj, pa makar taj razvoj bio obnavljanje nečega što je derutno jer dok ne obnovimo to derutno, bojim se, smanjit će nam se prilike da razmišljamo o nekim drugim stvarima, zaključio je Mandić. (KAportal.hr)