Aktualno Kolumne Pogled sa strane S vama kroz svaki dan

Predsjednica za sva vremena (u sjeni ogulinske političke scene)

Dokon pop i jariće krsti, stara je narodna izreka koja je toliko jaka koliko i stara! Sada, kada mi je u izvjesnom smislu sužen prostor djelovanja, kada u nuždi moram mijenjati životne navike, kada mnoge stvari izmiču pored mene i završavaju u nekom drugom košu, nehotice svratim u stare spise, stare vijesti. Svakog dana aktualne vijesti su nekako bljutave, zastrašujuće i teško probavljive. Primoran sam isključiti televizor prema sugestiji svojega liječnika kojii me uputio da mogu pogledati samo neke emisije na televiziji među koje je uključio RTL Direkt Zorana Šprajca, Pressing na N1 i neke stavove na News Baru, a posebno emisiju Na rubu znanosti Krešimira Mišaka, kako bih se odmakao od ruba antifašizma u našemu hrvatskom društvu.

Ako, međutim, poželite doživjeti vrhunac u bilo kojem smislu, pogledajte hrvatska filmska dostignuća poznatog sineasta Jakova Sedlara u kojemu ne glumi predsjednica svih Hrvata, no želite li čuti duboke misli te iste predsjednice svratite u emisiju „Bujica“ Velimira Bujanca.

Zahvaljujući predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je tu dvojicu, pored dragoljuba Tomislava Merčepa, blagoslovila svojim pozivom na inauguraciju prisege za Predsjednicu Republike Hrvatske, kada je obećala da će Hrvatsku učiniti najbogatijom zemljom u Europskoj uniji, čak štoviše, ispravila se i dodala: – na svijetu, čini se da ih je na kraju začarala! Prvoj dvojici, u najgore vrijeme, australske vlasti oduzele su vize za ulazak na taj kontinent i time učinile neprocjenjivu štetu za hrvatsku kulturu koju obogaćuju ova dva viteza, dok je treći vitez završio kao ratni zločinac u Krapinskim Toplicama na odsluženju pravomoćne zatvorske kazne.

Prošlo je nažalost i vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji pa smo uskraćeni veseliti se i dalje sasvim drukčijim vitezovima koji su po bespućima ruskih stepa otplesali najljepši kazačok. Pred prepunim gledalištima kojima je dominirala predsjednica Republike Hrvatske u dresu s crveno-bijelim „kockicama“, u dresu navučenom preko savršenog tijela, dok su njenu okolinu krasili i mnogi drugi akreditirani navijači. Najpoznatiji su bili okrivljenici hrvatskog „pravosuđa“, kao Ivo Sanader i Tomislav Horvatinčić, koji su zbog svjetskog prvenstva odgodili svoja suđenja u domovini, jer bi bez nogometa, pored umora i sinkope, mogli imati posljedice zbog duševnih boli od uskraćenog izražavanja njihova domoljublja. Domoljublje se inače u Hrvatskoj najviše i cijeni po kriteriju koliko je tko uspio opljačkati vlastiti narod ili poubijati stranih turista kako bi napravili mjesta za ljetovanje domaće radničke klase.

Ipak smo nedavno uspjeli, na čelu s neumornom predsjednicom, uzvratiti Francuzima za onaj poraz u Rusiji, došli u Lille s tenisačima i u finalnom susretu Davis cupa pomeli domaćina. Postali su prvaci svijeta na impresivan način zadovoljni što nakon završetka meča nisu dugo bili u svlačionici, posebno Marin Čilić jer on je bio još vlažan od napora pa se morao presvlačiti. Predsjednica je napokon, uz asistenciju ministra Gorana Marića, mogla poljubiti pobjednički pehar u vlasništvu Hrvatske, za razliku od Rusije kada je ljubila pehar francuske reprezentacije. Prva je napustila trodnevno kuraženje teniske reprezentacije, i sigurno je najzaslužnija za njihovu pobjedu, pa je krenula prema Zagrebu kako bi organizirala prihvat svojih sportskih ljubimaca u Predsjedničkim dvorima na Pantovčaku.

I opet su sjajni sportaši ispisali bajkovitu priču za dušu hrvatskoga puka jer društvene prilike u domovini ne daju više nadu u ovu kapitalističku budućnost. Zato zbog tih prilika naši vrhunski tenisači ne vole dolaziti na domaće turnire, ali i zbog malenog nagradnog fonda, a morali bi uplatiti porez od zarade u Hrvatskoj, a na to nisu navikli.

No, nogometaši i tenisači nisu toliko zadivili ogulinsku političku kliku. U nedostatku smisla za sportsko oduševljenje oni su svojim građanima ponudili cirkuski nastup koalicijske vlasti i HDZ-ove opozicije.

Piše Krešimir Rendulić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)