Aktualno Županija

Veliko priznanje za karlovačke spašavatelje – Vinko Prizmić odlazi, novi pročelnik HGSS-a Karlovčanin Josip Granić

Splićanin Vinko Prizmić nakon četiri uspješna mandata povlači se s mjesta pročelnika HGSS-a, a na njegovo mjesto dolazi Karlovčanin Josip Granić. Obje informacije Prizmić je potvrdio Jutarnjem listu u današnjem izdanju novina. Veliko je to priznanje za čitavu karlovačku Stanicu HGSS-a, pogotovo jer je Prizmić naglasio kako se pročelničko mjesto u ovoj službi ne naslijeđuje, već zavređuje.

– Rezultatima, vizijom i energijom koju ste spremni dati i povjerenjem drugih koji vas prepoznaju i svakodnevno iskušavaju. Kolega Josip Granić iz Karlovca je vrhunski spašavatelj, instruktor i moj suradnik. Njegov izbor trebao bi se dogoditi na Vijeću stanica, gdje ga trebaju izabrati predstavnici svih 25 stanica – potvrdio je Prizmić.

Josip Granić slovi za vrsnog gorskog spašavatelja na svim poljima, a specijalizirao je spašavanje na divljim vodama, te je tako bio pročelnik Komisije za spašavanje na vodama i poplavama HGSS-a. Prizmić odlazi jer želi da HGSS preuzme nova snaga.

Josip Granić
– Sve što sam do sada radio bilo je svom snagom, a to iscrpi čovjeka. Nosi i energiju i vrijeme, a što sam stariji, imam ga sve manje za eventualno nadoknađivanje mnogih stvari koje sam propustio učiniti za sebe i obitelj. Jednostavno ne moram više sam nositi toliko tereta. Stasali su i mlađi koji su sa mnom prošli svoje bitke i skupili iskustva. Voditi HGSS znači biti lokomotiva, traži snagu i odlučnost i nosi veliku odgovornost. Moja prva lekcija mladim kolegama je da se ono čime se bavimo ne može raditi malo, jer ne može se biti malo mrtav ili malo trudan. Ili si nekoga spasio ili nisi. To se mora raditi svom snagom, a moja snaga zbog umora i godina ipak slabi. Službi je potrebna nova glava i nova snaga, a meni više vremena za sebe i obitelj – rekao je Vinko Prizmić za Jutarnji list.

HGSS djeluje 25 stanica i 40 manjih ispostava u cijeloj Hrvatskoj. Ne primaju novac,volonteri su i godišnje odrade 8,000.000 sati dobrovoljne pripravnosti i 300.000 stručnog, često rizičnog i opasnog rada u akcijama spašavanja, pripremi i preventivi i rada u zajednici. (kaportal.hr)