S blagdanima kreće i teror petardama – iz policije upozoravaju na visoke kazne zbog korištenja nedopuštenih sredstava

S nadolazećim blagdanima ponovo određena pirotehnička sredstva dolaze u slobodnu prodaju, no iz policije upozoravaju da očekuju i nezakonitu nabavu sredstava čija je prodaja nedopuštena.

Stoga upozoravaju građane na opasnost od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, a posebice od improviziranih sredstava kućne izrade. Nažalost, neželjene posljedice koje nastaju korištenjem oružja, raznih eksplozivnih i pirotehničkih naprava dio su stvarnosti koja se ne događa drugima, već svima nama. Upravo iz navedenih razloga ukazuje se potreba da policija provodi pojačane mjere nadzora u cilju zaštite svih naših građana. U MUP-u se, zanimljivo, nisu osvrtali na životinje koje od besmislenog i opasnog običaja pucnjave imaju posebne traume, a još uvijek nije jasno kako to uopće nekog može zabaviti. No dobro…

– Ovim putem apeliramo na roditelje da budu odgovorni, da ne podcjenjuju zainteresiranost djece za oružje i eksplozivna sredstva. Savjetujemo da oružje i streljivo treba čuvati tako da ne bude dostupno drugima, posebice djeci. Djeca olako drže da petarde nisu eksplozivna sredstva iako njihova uporaba ima za posljedice ozljeđivanje šaka, prstiju, lica i očiju, kao i oštećenje sluha, kažu u policiji.

A koliko je upozorenje ozbiljno dovoljno je prelistati novinske članke o nastradalima upravo od pirotehničkih sredstava.

Kako bi se rizik sveo na minimum, predviđene su kazne za nedozvoljenu uporabu pirotehnike. Naime, za prekršaj nedozvoljene uporabe predviđene su kazne od 5.000 do 15.000 kuna. Ujedno, novčanom kaznom u iznosu od 1000 do 3000 kuna kaznit će se zakonski zastupnik djeteta mlađeg od 14 godina koje je uporabilo pirotehnička sredstva.

Za prekršaje nedozvoljene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna za pravnu osobu u iznosu od 10.000 do 30.000 kuna.

Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira propisano je da će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora zbog narušavanja mira i sigurnosti građana, kazniti osoba koja neovlašteno puca iz vatrenog oružja, pali rakete ili sličan eksplozivan, odnosno zapaljiv materijal.

Roditelj ili staratelj, čije dijete ili štićenik učini prekršaj utvrđen Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira ili propisima donesenim na temelju tog Zakona te ako je prekršaj posljedica lošeg odgoja ili zanemarivanja nadzora nad djetetom, kaznit će se novčanom kaznom.

Kazneni zakon RH za počinitelje kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom predviđa zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina. U slučajevima kad je ovim kaznenim djelom prouzročena teška tjelesna ozljeda ili smrt neke osobe ili imovinska šteta velikih razmjera, predviđa se kazna zatvora od jedne do 15 godina.

Zakon predviđa i kazne za nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari, a predviđena je kazna zatvora do pet godina. (kaportal.hr)

Facebook Comments