Aktualno Županija

Karlovačko Veleučilište 2020. imat će staklenu kupolu, obnovljenu zgradu, laboratorij, pivovaru – projekt vrijedan 38 milijuna kuna

– Završetkom ovog projekta Veleučilište će još jednom potvrditi svoju izuzetno bitnu ulogu u revitalizaciji Zvijezde, kazala je projektantica Petra Jurčević na današnjem predstavljanju Atrija znanja.

Riječ je o projektu vrijednom 39 milijuna kuna, od kojih će iz EU stići bespovratnih 37,8 milijuna, a kojim će do lipnja 2020. zgrada Veleučilišta na Strossmayerovu trgu biti rekonstruirana, nove fasade i stolarije, natkrivenog atrija sa staklenom kupolom, proširene i uređene mini pivovare, laboratorija i kabineta u prizemlju, a knjižnice s čitaonicom i laboratorija u potkrovlju, opremljena suvremenom opremom i interpretacijskog centra otvorenog za sve.

– Simbolika ovog projekta je u tome da se novi obrazovni i istraživački sadržaji, laboratoriji i knjižnica otvaraju prema samom središtu zgrade, prema atriju znanja, a iz tog središta su dostupni i drugim istraživačima, znanstvenicima, poslovnom sektoru, studentima i javnosti. Vidimo to kao vraćanje tradicije pivarstva u samo središte Zvijezde, a znamo da je prva pivovara osnovana upravo u Karlovcu. Radovi će početi nakon nove godine i građevinski dio bit će završen do travnja 2020. Dok budu trajali, nastavu ćemo održavati u Gimnaziji i u našem prostoru u Meštrovićevoj ulici, gdje će biti i dekanat, dok će službe studentima biti dostupne u Studentskom centru, kazala je dekanica Nina Popović.
U projektu je naglasak na području prehrambene tehnologije, odnosno, sektoru pivarstva, a osim što će pivari, pogotovo mali, na Veleučilištu moći napraviti sve analize, a istraživači obavljati istraživanja, jedini studij pivarstva u Hrvatskoj – onaj na karlovačkom Veleučilištu – postat će atraktivniji i to ne samo studentima iz zemlje.

– Moj znanstveni interes u ovome je zaštita okoliša, volio bih se baviti maksimalnim iskorištenjem resursa i ponovnim iskorištenjem nusproizvoda koji nastaju u proizvodnji piva. Tako bi se znatno smanjio negativan utjecaj na okoliš, a potencijalnim korisnicima takvih rješenja koja bismo mi ovdje razvili bi omogućili povećanu financijsku dobit, uz smanjenje proizvodnih troškova. Ovo su ideje, obzirom da ovo nije bio striktno znanstveni poziv za projekt pa još razmišljamo u kojem smjeru ćemo se znanstveno baviti, izjavio je voditelj istraživačkog tima Goran Šarić. (kaportal.hr)