Aktualno Županija

Oprezno s pirotehnikom tijekom blagdana!

Iz Policijske uprave karlovačke podsjećaju  građane da je u tijeku akcija „Mir i dobro“ u sklopu koje se provode pojačane mjere nadzora u cilju zaštite svih naših građana. “Pred nama su blagdani i treba podsjetiti da uporabu pirotehničkih sredstava uvijek prati visok rizik ozljeđivanja i kršenja zakona. Iako su za nepridržavanje uputa o nabavci i rukovanju pirotehničkim sredstvima predviđene novčane kazne, najveća kazna ipak je neočekivani tragični scenarij kao posljedica uporabe različitih pirotehničkih proizvoda – ozljeđivanje.

Svakako valja imati na umu da osobnim primjerom pokazujemo djeci, a i odraslima, kako pirotehnička sredstva nisu igračke nego opasno sredstvo „zabave“ koje, osim mogućnosti ozljeđivanja sebe i drugih, uznemiruje druge ljude, životinje, zagađuje i uništava okoliš.

Ukoliko se odlučite za kupnju, koristite pirotehnička sredstva isključivo u skladu s uputama, a roditelji bi morali biti odgovorni i ne kupovati i poklanjati djeci nešto od čega bi djeca mogla stradati. Podsjećamo da djeci mlađoj od 14 godina nije dopuštena kupovina i korištenje pirotehničkih sredstava.

Najbolja preventiva jest nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava jer blagdani se mogu proslaviti i drugačije – ljepše, ugodnije i svečanije”- navode u policiji.