Aktualno Županija

Nedostatak radne snage u Karlovačkoj županiji još uvijek nije vidljiv – slobodno 117 radnih mjesta, nezaposlenih ukupno 3.867

Dok ekonomisti tvrde da nam nedostaje radne snage i najavljuju da ćemo iduće godine izdati više od 65.000 dozvola za zapošljavanje stranaca, od trgovaca i vozača do građevinskih radnika i medicinskih sestara, u Karlovačkoj županiji se to baš i ne osjeti.

Od 11. 424 trenutno slobodna radna mjesta u zemlji, po podacima Burze rada HZZ, u Karlovačkoj županiji je samo 117, a nezaposlenih ima 3.867.

Pritom je 36 praznih radnih mjesta u kategoriji uslužnih i ugostiteljskih zanimanja, 15 u skupini mehaničari, strojarski monteri, elektromonteri i obrađivači metala, te osam u onoj zdravstveni, prirodoslovni i biotehnički stručnjaci.

Dva su upražnjena radna mjesta u kategoriji građevinska i rudarska zanimanja – odnose se na elektroinstalatera i montera suhe građe, te jedno u kategoriji tiskari, precizni mehaničari, keramičari i staklari i to ono keramičara.

Niti jednog radnika poslodavci trenutno ne trebaju u tri kategorije zanimanja: jednostavna poljoprivredna, šumarska i ribarska zanimanja; kvalificirani poljoprivredni, ribarski i šumarski radnici; direktori, menadžeri i čelnici. Inače, zanimanja su razvrstana u 18 kategorija. (kaportal.hr)