Aktualno Sport

Mi moramo Island tući njihovim oružjem. Dobrom obranom i lakim golovima’

TEŠKO OTVARANJE SVJETSKOG PRVENSTVA ZA HRVATSKU, ALI IZBORNIK JE MIRAN ‘Mi moramo Island tući njihovim oružjem. Dobrom obranom i lakim golovima’

Hrvatski izbornik je miran i nasmijan uoči početka natjecanja u Münchenu, a to daje i mir momčadi i pokazuje da je sve spremno. Kauboji će svoju prvu utakmicu na SP-u odigrati protiv Islanda od kojeg nisu nikada poraženi na velikim natjecanjima. Lino je miran, nasmijan i nadamo se da će takav i ostati. Kada je miran i nasmijan, onda to znači de je sve spremno za početak SP-a. Velika su očekivanja, on ih kreše bez pardona, dajući mir momčadi, prebacujući pritisak na drugu stranu, jer s pritiskom ne treba pretjerivati. Dugo je trebalo da prihvatimo činjenicu kako više nismo favoriti. I za početak to je pobjeda koja nas može gurnuti naprijed.

– Zadovoljni smo, ovdje je sve OK. Trenirali smo u jednoj maloj dvorani, trenirat ćemo u velikoj prije utakmice. Hoće li netko igrati u prvoj ili u trećoj utakmici, to je manje važno. Važno je da se mi ponašamo kao momčad i da su toga svi svjesni.
Island je na repertoaru?

– Analizirali smo, znamo sve o njima. Dvije promjene s kojima su slabiji su izostanak Sigurdssona i Karassona. No, i bez toga imaju razrađen sustav, imaju super zonu 6-0, igraju vrlo agresivno, pretvaraju se i u 3-3. Imaju dvije obrane, agresivniji su. Jaki su u tranziciji, imaju kontru, ali i polukontru koju jako dobro može povući Palmarsson. On je njihov trener na terenu. Jonsson i Kristjansson imaju dobar tretman, makar su mladi, to je hrabro i daje im veće mogućnosti. Imaju dobrog šutera lijevo u Gudmundssonu, desno je rastom niži Magnusson iznimno brz i okretan. Dobri su šuteri sveukupno gledano. Morat ćemo biti jako oprezni u vraćanju u obranu, tu oni jako dobro koriste prilike i tu trebamo biti jako pažljivi.
Ne ispadaju iz ritma
Imaju i specijalce.

– Imaju Ingassona i Olafura Gustafssona broj 15 i broj 19, koji ulaze u fazi obrane. Ovaj prvi je nešto agresivniji. Oni su sredina obrane u kojoj su još ili Gislason pivot ili lijevi vanjski Gudmundsson. Oni poštuju sustav, ali to ne znači da su im zabranjena individualna rješenja.

Snimljeni su uglavnom.

– Gledali smo njihove utakmice s Brazilom, Nizozemskom i Norveškom i oni sve to dobro rade, mijenjaju, ne ispadaju iz ritma. Vidi se da su to uigravali. Svjestan sam da nisu sve pokazali.

A mi?

– Hrvatska se mora prilagoditi situaciji koju imamo. Ostali smo bez Mamića koji nam je bio važan. U Cindriću, Karačiću i Duvnjaku moramo naći rješenja, kompetenciju, jer teško ćemo na mišiće, a uz to nema mjesta rastrošnosti s loptama u napadu. Mi moramo Island tući njihovim oružjem. Dobrom obranom i lakim golovima. Imamo dvije zonske obrane, spremni smo igrati i na Palmarssona ako to bude potrebno.

Kako, to nije rekao. Nadamo se da to nećemo ni vidjeti. Ali, važno je da imamo i to rješenje. (jutarnji.hr)