Ono što će sad prolaziti učitelji i djelatnici Ministarstva, Karlovčani su prošli još 2012. kad je otkriveno čak 25 falsifikatora

Čak 90 tisuća diploma učitelja, profesora i svih ostalih djelatnika Ministarstva znanosti i obrazovanja proći će kontrolu nakon što je otkrivena jedna lažna diploma zaposlenice Ministarstva.

Slučaj lažne diplome u Zagrebu je, naime, neodoljivo podsjetio na vrijeme kad je Karlovac bio grad u kojem se lažnom diplomom čak mogla napraviti i karijera, pa napredovati čak i do pročelničkog mjesta ili direktora gradske tvrtke.

Revizija svih diplomi i svjedodžbi

Dogodilo se to ne tako davno, 2012. godine kad je nakon prvog slučaja, lažne diplome pročelnice Ureda župana Bernardice Topolnjak Halape otkriveno da su rijetke gradske tvrtke, ustanove i gradske službe u kojoj se ne može pronaći poneki “lažnjak”. Izuzeci su bile tvrtke Karlovački tjednik, Gradska toplana i Hostel Selce. Tada su, podsjetimo, po nalogu gradonačelnika Damira Jelića, provjerene diplome i svjedodžbe svih zaposlenih u Gradu, gradskim tvrtkama i ustanovama te kod proračunskih korisnika a rezultati su bili porazni. Naime, otkrivene su ukupno 24 krivotvorene diplome i svjedodžbe.

Otkaz jedina kazna

Zanimljivo je da nitko, osim spomenute županijske pročelnice, za svoju poslovnu karijeru bez “grijanja stolice” nije kazneno odgovarao. Topolnjak Halapa je jedino od 25 prokazanih falsifikatora dokumenata o višem, visokom ili srednjoškolskom obrazovanju, završila na sudu, dok ostali zbog navodne zastare nisu kazneno odgovarali za falsificiranje i lažno predstavljanje iako su godinama nakon što su s krivotvorenom diplomom dobili posao, radili i ostvarivali plaću koja nije bila zaslužena, barem ne po prikazanoj stručnoj spremi. (KAportal)

Facebook Comments