Aktualno OG sada Ogulin

Rekonstrukcija ulice Hačko – Bolnička se nastavlja, ostali projekti “na čekanju”

OGportal je ovih dana obišao radove na rekonstrukciji ceste od  Hačka prema Bolničkoj ulici, kod ogulinske Gimnazije. Zanimalo nas je kako teku radove, izvode li se i kad će biti dovršeni. Upit smo poslali u gradsku upravu i saznali  da će se radovi na rekonstrukciji prometnice Hačko – Bolnička nastaviti,  te će biti dovršeni kad to vremenski uvjeti dozvole. Naime, radi se o ranije preuzetim ugovornim obvezama, o ugovoru potpisanom prošle 2018. godine, tako da se temeljem Zakona o proračunu radovi mogu nastaviti do dovršetka.

Ako predstavničko tijelo za narednu godinu ne donese proračun ili odluku o privremenom financiranju, a upravo to se dogodilo u Ogulinu s proračunom za 2019. godinu, financirati se mogu samo nužni troškovi, kao što su režije i plaće, i obveze preuzete po ugovorima iz prethodne godine.

“Da je proračun za 2019. godinu donesen već sada bi se za neke projekte provodila javna nabava, primjerice za rekonstrukciju ulica Augusta Šenoe i Ivane Brlić Mažuranić, za uređenje zgrade kod stadiona NK Ogulin (bivši disco klub, tzv. „Miki“), za izgradnju i uređenje mrtvačnica, za izgradnju reciklažnog dvorišta, rekonstrukciju ulice Struga od doma zdravlja do bivše zgrade SKG-a, itd.

Zbog toga što na prošloj 11. sjednici Gradskog vijeća nije donesen proračun za 2019. godinu, a niti važne odluke koje su bile na Dnevnom redu, zakočeni su brojni projekti Grada Ogulina. Primjerice to su izgradnja pristupa u poduzetničku zonu s rotorom, rekonstrukcija ulice šetalište Krlenac sa spojem na rotor kod kafića Jazz Bina, rekonstrukcija nerazvrstane ceste K-355 (Dujmić selo – Desmerice), rekonstrukcija ulice Alojzija Stepinca, izgradnja pristupne ceste za novi dječji vrtić u Svetom Petru, rekonstrukcija propusta na potoku Ratković u Zagorju (a time i rekonstrukcija županijske ceste ŽC 3219), ne može se sufinancirati obnova Molinarijevog mosta, zakočeni su projekti izgradnje sortirnice i kompostane, nabavka opreme za prikupljanje otpada, izgradnja tlačnog cjevovoda u poduzetničkoj zoni, upitan je županijski projekt Susret s rijekom obzirom da Grad Ogulin ne može preuzimati nove ugovorne obveze pa time niti provoditi svoju komponentu projekta, projekt uređenja planinarske šetnice Ogulin – Klek, uvođenje energetski učinkovite javne rasvjete, itd.

Trenutno je Grad Ogulin u stanju tzv. „praznog hoda“ u kome se samo nužni poslovi i prije preuzete obveze mogu obavljati. Gradski projekti će biti zakočeni na najmanje 6 mjeseci, a neki će biti u potpunosti onemogućeni.

Zato jer na prošloj 11. sjednici nije donesena odluka o otpisu duga Ministarstva financija onemogućen je prijenos vlasništva nad zemljištem u bivšoj vojarni Sveti Petar s Republike Hrvatske na Grad Ogulin. Naime, Vlada je na sjednici u Karlovcu donijela uvjetnu odluku da će darovati ovo zemljište Gradu Ogulinu, a uvjet je da Gradsko vijeće Grada Ogulina otpiše stari knjigovodstveni dug Ministarstva financija prema Gradu Ogulinu. Obzirom da se to nije dogodilo jer, kao što svi znamo, niti jedna odluka na 11. sjednici nije donesena, time se nisu ostvarili uvjeti za prijenos zemljišta. S obzirom da zemljište nije preneseno na Grad Ogulin upitno je financiranje ovog projekta sredstvima EU. Brojni drugi gradovi već su potpisali ugovore za sufinanciranje izgradnje dječjih vrtića i već su krenuli u realizaciju projekata, Ogulin to ne može jer nema riješene imovinsko-pravne odnose”-kažu u gradskoj upravi.