Aktualno OG sada Ogulin

Grad Ogulin je u 2018. godini za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica ukupno izdvojio preko 250 tisuća kuna!

Portal Index je prije nekoliko dana objavio članak, pod naslovom “Njuške iz ogulinske udruge Šapa u srcu trebaju pomoć. Njih preko 50 je gladno“, u kojem navode da Udruga “Šapa u srcu”  nalazi u blizini Josipdola, u Skradniku i skrbi ima preko 50 pasa i mačaka. Iako ima sklonište, kapacitet je odavno premašen. U tekstu se još navodi: “Psi se slabo udomljavaju, a novi dolaze. Psi se ostavljaju svaki dan; štenci, skotne kuje, stariji psi – svi oni koje netko više ne želi. Anica je na rubu snaga jer osim što se sama brine za toliko životinja, treba ih i nahraniti, a donacije rijetko dolaze. Financiraju se isključivo iz donacija, a od Grada Ogulina su od svojeg osnivanja 2013. godine do danas dobili svega 1000 kn. Iako su im neke općine obećale pomoći u njihovom radu, do sada se ništa od toga nije ostvarilo.”

Netočnosti…

Za primjetiti je kako u tekstu ima određenih netočnosti, a najbitnija je ona sa adresom. Navodi se kao adresa udruge Skradnik 16, Ogulin! Kao što znamo takva adresa u Ogulinu ne postoji već se radi o adresi Skradnik 16, Josipdol. To znači da spomenuta udruga uopće nije u gradu Ogulinu već u općini Josipdol, da se ne radi o ogulinskoj već josipdolskoj udruzi, pa se samim time da zaključiti kao bi se za eventualno financiranje trebala obratiti svojoj matičnoj općini.
S obzirom na istaknuto, uputili smo upit u ogulinsku gradsku upravu i zanimali se mogu li se iz gradskog proračuna financirati udruge koje nisu registrirane na području našeg grada i kako komentiraju spomenuti članak.

Evo što u odgovoru ističe zamjenik gradonačelnika Daniel Vukelja:


“U tom je članku objavljena dosta krivih i nepotpunih informacija. Prvo adresa udruge nije točna. Skradnik je u Josipdolu, a ne Ogulinu.
Što se tiče donacija i financiranja udruga od strane Grada, to možemo samo onima koje su registrirane na području Ogulina i ako se svojim programom jave na naš natječaj. 
S obzirom da se prema novom zakonu životinje ne smiju eutanizirati, odnosno moraju se čuvati doživotno, a u azil Lič u Rijeci se kontinuirano prihvaćaju nove životinje, trend je da su iznosi računa iz mjeseca u mjesec sve veći. Trenutno su na razini od oko 40 tisuća kuna mjesečno. Grad Ogulin je u 2018. godini za zbrinjavanje pasa i mačaka lutalica ukupno izdvojio preko 250 tisuća kuna, a nastavi li se trend rasta troškova, procijenjujemo da će za to u ovoj godini trebati izdvojiti  iznos dvostruko veći od navedenog dakle oko 500 tisuća kuna. 

Više novca za zbrinjavanje lutalica nego za umirovljenike ili školske udžbenike!

Što se zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih pasa i mačaka tiče Grad Ogulin je vršenje te usluge, temeljem provedenog postupka javne nabave i Zakona o zaštiti životinja, ugovorio s Veterinarskom stanicom Rijeka, koja je za to ovlaštena i registrirana i isključivo njima plaća vršenje te usluge. Veterinarska stanica Rijeka čuva životinje u prikladnim uvjetima i uz stručnu veterinarsku skrb, u što se možete uvjeriti osobno kao i pregledom priloženih računa.
Zahvaljujući novom zakonu iz proračuna se više izdvaja za pse i mačke lutalice nego za, primjerice, umirovljenike slabijeg imovinskog stanja, za udžbenike osnovnoškolcima, itd.”- navodi Daniel Vukelja.