Aktualno Županija

Karlovčani odvoz otpada ipak neće plaćati skuplje već od 1. veljače – niti je gotov novi cjenik, niti su stigle posude za iskoristivi otpad

Iako su Karlovčani po novim, višim cijenama, prikupljanje i odvoz otpada trebali plaćati već od idućeg mjeseca, to se, ipak, neće dogoditi, doznaje KAportal. I to jer nema niti novog cjenika Čistoće, niti su stigle posude za odvojeno prikupljanje iskoristivog otpada.

– Novi Cjenik prikupljanja i odvoza otpada u Karlovcu neće stupiti na snagu 1. veljače, budući nisu osigurani svi zakonom propisani uvjeti. Naime, čekaju se spremnici za reciklabilni otpad koji bi trebali stići tijekom 2019. godine, a koji su sufinancirani od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te jedinica lokalne samouprave, odgovorili su nam iz Čistoće na upit.

Ostane li onako kako je gradonačelnik Damir Mandić više puta ponavljao – da se građanima ne može naplaćivati usluga kakvu ne dobivaju i da će Grad nastojati čim više potrebnog novca za prikupljanje i odvoz otpada po zakonskim i gradskim propisima osigurati iz EU i nacionalnih fondova pa tako umanjiti teret novog, skupljeg načina gospodarenja otpadom na leđima Karlovčana – idućih mjeseci nove cijene i neće biti.
Grad se prijavio na natječaje na koje je mogao – od onih za nabavu posuda za reciklabilni otpad do izgradnje reciklažnog dvorišta – a predstoji mu gradnja sortirnice, kompostane, nabava nove opreme Čistoći, građanima više posuda ispred kuća i zgrada… no, sve ide puno sporije nego je planirano i najavljivano.

Čistoća, pak, ovaj put vjerojatno s poprilično opreza jer prethodna dva nisu prošla, radi novi prijedlog cjenika koji će uputiti gradonačelniku i zatražiti njegovu suglasnot. Bez nje primjene cjenika – nema.
– Prošle godine Čistoća je napravila prijedlog cjenika, no nije dobio suglasnost gradonačelnika. Čistoća d.o.o. Karlovac je napravila prijedlog novog cjenika koji mora proći propisanu proceduru, a do tada će na snazi ostati postojeći cjenik, poručili su iz ove gradske tvrtke.

Karlovčani će te mjesece, osim što će odvoz plaćati po sadašnjim cijenama, moći iskoristiti i za što bolju pripremu za razvrstavanje otpada, odlaganje čim manje miješanog komunalnog, a više onog iskoristivog i nebacanja baš svega što im dođe pod ruku. Jer, kakva god cijena bila, ostane li na snazi Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada ovakva kakvu je Vijeće usvojilo prije godinu dana, obračunvat će se po količini otpada, za koju je kriterij volumen kante, odnosno, kontejnera, te broju njihova pražnjenja. (kaportal.hr)