Karlovčani odvoz otpada ipak neće plaćati skuplje već od 1. veljače – niti je gotov novi cjenik, niti su stigle posude za iskoristivi otpad

Iako su Karlovčani po novim, višim cijenama, prikupljanje i odvoz otpada trebali plaćati već od idućeg mjeseca, to se, ipak, neće dogoditi, doznaje KAportal. I to jer nema niti novog cjenika Čistoće, niti su stigle posude za odvojeno prikupljanje iskoristivog otpada.

– Novi Cjenik prikupljanja i odvoza otpada u Karlovcu neće stupiti na snagu 1. veljače, budući nisu osigurani svi zakonom propisani uvjeti. Naime, čekaju se spremnici za reciklabilni otpad koji bi trebali stići tijekom 2019. godine, a koji su sufinancirani od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, te jedinica lokalne samouprave, odgovorili su nam iz Čistoće na upit.

Ostane li onako kako je gradonačelnik Damir Mandić više puta ponavljao – da se građanima ne može naplaćivati usluga kakvu ne dobivaju i da će Grad nastojati čim više potrebnog novca za prikupljanje i odvoz otpada po zakonskim i gradskim propisima osigurati iz EU i nacionalnih fondova pa tako umanjiti teret novog, skupljeg načina gospodarenja otpadom na leđima Karlovčana – idućih mjeseci nove cijene i neće biti.
Grad se prijavio na natječaje na koje je mogao – od onih za nabavu posuda za reciklabilni otpad do izgradnje reciklažnog dvorišta – a predstoji mu gradnja sortirnice, kompostane, nabava nove opreme Čistoći, građanima više posuda ispred kuća i zgrada… no, sve ide puno sporije nego je planirano i najavljivano.

Čistoća, pak, ovaj put vjerojatno s poprilično opreza jer prethodna dva nisu prošla, radi novi prijedlog cjenika koji će uputiti gradonačelniku i zatražiti njegovu suglasnot. Bez nje primjene cjenika – nema.
– Prošle godine Čistoća je napravila prijedlog cjenika, no nije dobio suglasnost gradonačelnika. Čistoća d.o.o. Karlovac je napravila prijedlog novog cjenika koji mora proći propisanu proceduru, a do tada će na snazi ostati postojeći cjenik, poručili su iz ove gradske tvrtke.

Karlovčani će te mjesece, osim što će odvoz plaćati po sadašnjim cijenama, moći iskoristiti i za što bolju pripremu za razvrstavanje otpada, odlaganje čim manje miješanog komunalnog, a više onog iskoristivog i nebacanja baš svega što im dođe pod ruku. Jer, kakva god cijena bila, ostane li na snazi Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada ovakva kakvu je Vijeće usvojilo prije godinu dana, obračunvat će se po količini otpada, za koju je kriterij volumen kante, odnosno, kontejnera, te broju njihova pražnjenja. (kaportal.hr)

Facebook Comments