Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Pokret kao lijek

U prošlom članku u kojem sam pisala o čišćenju organizma spomenula sam kako je današnja populacija sve deblja i manje pokretna, što za posljedicu ima sve više bolesti sustava za kretanje, degenerativnih promjena kralježnice i zglobova, osteoporozu, te razne ozljede. Loše sjedenje je osnovna odlika današnjeg načina života, te najneprirodniji i najnezdraviji položaj ljudskog tijela zbog čega su sve zaposleniji fizijatri-terapeuti. Sjedimo na poslu, u školi, pred televizorom i računalom, u autu…, a mehanizacija, elektronika i robotika sve više zamjenjuju ljudski rad. S obzirom na važnost teme zamolila sam prijateljicu koja je prvostupnik fizioterapije da sa stručne strane napiše koju riječ o važnosti kretanja. Njeno ime je Milana Kalmar kojoj je uz fizioterapiju velika ljubav i ples- jedan od najljepših oblika kretanja. Pohađala je tečaj baleta, te bila voditeljica suvremenog plesa. U narednim redcima pročitajte što ona kaže o kretanju i što nam preporučava.

 

„Prvi učeni termin vezan uz kretanje bila je riječ « kineziterapija» ili u prijevodu liječenje pokretom. Populacija uglavnom poseže za pokretom kao lijekom tek kad zagusti, kad dođe do tegoba i bolnih stanja. Pravilna tjelesna aktivnost, tjelovježba ili medicinska gimnastika, kada se izvode pravilno, kombinirano sa tehnikama disanja dovode do bolje prokrvljenosti tkiva, mišića i organa te povećavaju provodljivost kisika u tijelu, točnije potiče na rad stanične procese i razgradnju masti.
Intenzivnijim kretanjem potičemo srce na ubrzaniji rad, time se ubrzava i cirkulacija ,ritam disanja te se toksini izbacuju iz tijela. Krv dovodi kisik i hranjive tvari do svih dijelova tijela i stanica te odvodi otpadne tvari. Intenzivnije se znojimo te tako veću količinu toksina izlučujemo. Možemo slobodno reći da se tako izvodi detoksikacija.
Kvalitetna tjelesna aktivnost, uz sebe veže i kvalitetnu prehranu, kojom se tijelo nadopunjuje,a mišići prehranjuju.

Moja preporuka je ples jer on daje jedinstvenu mogućnost emocionalno obojenog kretanja.
Ples se preporuča u razne terapijske svrhe. On je jedinstvena situacija socijalizacije, tj.komunikator,doprinosi razvoju motoričkih sposobnosti (koordinacija, ravnoteža,izdržljivost ,fleksibilnost), te koristi u liječenju somatskih i neuroloških poremećaja. Jedan od osnovnih ciljeva terapije plesom je i izgradnja samopouzdanja.

Par vježbi istezanja koje možete izvesti u jutro čim se probudite za bolji i lakši početak dana 😀
• Stanete uspravno, stopala postavite u širini ramena, udahnete duboko na nos, postepeno opustite glavu, vrat i ramena prema prsima, potom ruke opustite da vise slobodno uz tijelo, zadrzite do kraja izdaha na usta ( koji treba trajati 2 puta duze od udaha ) te se polako podignete u uspravan položaj redom podižući ruke ,ramena , vrat i glavu
• U uspravnom položaju razmaknete ruke od tijela do 90 st. ,napravite rotaciju u jednu i drugu stranu
• Iz uspravnog položaja spustite se u pretklon , te od tuda oblikujete piramidu, dlanovi i stopala punim osloncem na podlozi te noge ( stražnja loža istegnuta )

Pokret opušta duh i smiruje misli.“

Od rane mladosti stvarajte svojoj djeci naviku svakodnevnih i dovoljnih tjelesnih aktivnosti, te im budite uzor. Imajte uvijek na umu da je primjer najbolja odgojna metoda. Provodite s djecom zajedničke igre, odite na izlete, planinarite, plivajte, skijajte.
Primjerom roditelja i učitelja djeca refleksno prihvaćaju te navike i održavaju ih kasnije. Tjelesne aktivnosti jačaju i intelektualne, psihičke i mentalne sposobnosti, moć učenja i pamćenja, te raspoloženje. Jačaju se stanice koje su nosioci obrambenog imunološkog sustava pa će i bolesti biti rjeđe.
Brojne su prednosti kretanja i vježbanja stoga ih zaista uključite što više u svakodnevnicu svih članova obitelji.

 

 

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala možete pronaći i na Facebook stranici Aroma Beautique.