Aktualno OG sada Ogulin

Projekt izgradnje infrastrukture u Poduzetničkoj zoni odobren za sufinanciranje iz EU fondova

U gradsku upravu je iz Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije pristigla obavijest da je projekt „Poduzetnička zona Ogulin: Nastavak izgradnje novih dijelova prometnica i javne rasvjete te kabliranje nadzemnih elektrovodova“ prošao drugu fazu evaluacije te još predstoji treći faza, a to je odluka o financiranju za koju je nadležno Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. U praksi se radi o formalnosti, obzirom da nakon što je projekt prošao drugu fazu evaluacije preostaje još samo mišljenje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta koje je u pravilu pozitivno.

Za projekt je, obzirom na indeks razvijenosti grada Ogulina, odobren najviši udio sufinanciranja koji iznosi 85% prihvatljivih troškova. To znači da će se od ukupno 6.975.000 kuna, koliko iznosi ukupna vrijednost projekta, bespovratnim sredstvima EU fondova sufinancirati 5.928.750 kuna. Preostalih 1.046.250 kuna bi se trebalo financirati iz proračuna Grada Ogulina.

Problem predstavlja činjenica što nije donešen proračun Grada Ogulina za 2019. godinu, a obzirom da Gradu po zakonu nije dozvoljeno preuzimati ugovorne obveze bez da su prethodno proračunom osigurana sredstva, upitno je hoće li se projekt moći realizirati. Podsjećamo, sukladno Rješenju Vlade Republike Hrvatske raspušteno je Gradsko vijeće Grada Ogulina jer u Zakonom određenom roku nije donijelo proračun te je imenovana Marine Kolaković za povjerenicu Vlade za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskoga vijeća Grada Ogulina. Njen dolazak u gradsku upravu se još uvijek očekuje.