Aktualno Županija

Je li zbog optužnice Polić mogao postati direktor Čistoće? Na provjeru ide potvrda da se protiv njega ne vodi kazneni postupak

Dokumentaciju koju je Tomislav Polić priložio na natječaj za izbor direktora Čistoće, odnosno, potvrdu da se protiv njega ne vodi kazneni postupak, nadzorni odbor tvrtke i gradonačelnik će ponovo provjeriti.

Najavio je to gradonačelnik Damir Mandić, odgovarajući na vijećničko pitanje Dubravka Golubića. Ponovljeno, jer ga ja Golubić i na prethodnim sjednicama postavljao, pitavši je li Polić ispunjavao traženi uvjet iz natječaja o potvrdi o nekažnjavanju.

– Vaš odgovor je otprilike bio da je promijenjena kvalifikacija djela i da se ne radi o kaznenom djelu pranja novca, da je postupak bio po zakonu i da to mogu provjeriti u Čistoći. Otišao sam tamo, pogledao natječajnu dokumentaciju i u njoj je stvarno potvrda da se protiv Polića ne vodi kazneni postupak. Uputio sam upit Općinskom državnom odvjetništvu o statusu ovog predmeta i odgovoreno mi je da su u veljači 2018. podnijeli novu ispravljenu optužnicu protiv Polića i ostalih optuženih u ovom predmetu kod Općinskog suda u Karlovcu koja još nije pravomoćna postala. Čim je predmet u fazi izradi optužnice, to znači da ODO već moralo izdati rješenje o početku provođenja istrage, bez toga nema podizanja optužnice.

Na Ministarstvu pravosuđa piše da uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak ne može dobiti osoba protiv koje je podneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage. I dalje smatram da potvrda nije ispravna i da g. Polića niste smjeli izabrati za direktora gradskog poduzeća. Inače, članci iz kaznenog zakona se odnose na zloupotrebu ovlasti u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje službene isprave. Da li ćete provjeriti ove moje navode i u slučaju da sam bio u pravu, poništiti izbor za direktora Čistoće, pitao je Golubić.
Izravan odgovor na to pitanje Mandić mu nije dao, a odgovarajući mu, ustvrdio je da je potvrdu izdao Općinski sud u Karlovcu pa mu je logično da ne provjeravaju dokumente suda, a i uvjeren je da Polić ne bi napravio bilo kakavu radnju koja bi dovela u pitanje njegov izbor za direktora.

– Ja ću, kad izvučemo zapisnik, sam provjeriti ovo što govorite u smislu dokumentacije, tu je i tajnik NO Čistoće, znamo što je nadležnost nadzornog odbora pa ćemo onda vidjeti detaljnije što i kako. Mogu samo ponoviti: nije na nama da propitujemo dokumente ili potvrde općinskog suda. Ako je Sud rekao ovo što je rekao, nama se čini da je to to. Što se tiče samog predmeta, slučaja, mislim da zaista treba pričekati pravorijek nadležnih institucija, rekao je Mandić.

Riječ je o optužbama za nezakonito izvlačenje novca za potrebe financiranja Rukometnog kluba Karlovac. (KAportal)