Aktualno Županija

Radni sastanak s ministrom Ćorićem

U četvrtak, 24. siječnja, u Uredu župana Šibensko-kninske županije održan je radni sastanak s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem na temu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika. Cilj ovog sastanka bio je dogovor oko pokretanja postupka za izdavanja dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, uz prezentaciju planiranih aktivnosti županima i županijama na čijem području se planira samo istraživanje i eksploatacija. Uz ministra Ćorića sastanku je nazočio i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike. Na sastanku su sudjelovali župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, Zadarske županije Božidar Longin, Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, zamjenik župana Ličko-senjske županije Vice Nekić kao i župan Karlovačke županije Damir Jelić.

Na sastanku je i službeno najavljeno skoro pokretanje postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika na području Dinarida. U razgovoru sa županima i njihovim suradnicima na čijim prostorima se nalaze predloženi istražni prostori, ministar Ćorić je još jednom naglasio želju Vlade RH za pravodobnim informiranjem i uspostavljanjem partnerskih odnosa sa svim ključnim dionicima, a prvenstveno lokalnom samoupravom.

Naime, upravo lokalna samouprava ima najveću izravnu korist od istraživanja ugljikovodika. Na primjeru jedinica lokalne samouprave u istočnoj Slavoniji na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodijeljene 2016. godine, samo na račun naknada uplaćeno je preko 17 milijuna kuna koje su općinama donijele mogućnosti za nova, dodatna ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica.

Ministar Ćorić i predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan naglasili su kako je istraživanje ugljikovodičnih potencijala Dinarida nastavak procesa Vlade Republike Hrvatske koji je započeo prije četiri godine donošenjem prvog Zakona o ugljikovodicima i otvaranjem prvih natječaja s ciljem pokretanja novih investicija, odnosno revitalizacije domaće proizvodnje.

Valja napomenuti kako je riječ prvenstveno o snimanju potencijala ugljikovodika dok će se o eventualnoj eksploataciji, kao i njezinoj isplativosti, moći govoriti tek nakon provedenih istraživanja. (kazup.hr)