Aktualno Županija

EK mogla bi kažnjavati sporo provođenje plana gospodarenj otpadom, Mandić tvrdi: Čeka se država, Grad Karlovac je svoje odradio

– Gradska uprava je ispoštovala sve procedure koje su bile predviđene novim zakonom, odnosno, uredbom, ali postoji problem za kojeg Grad niti Čistoća neće preuzeti odgovornost: onaj dio gdje se država obvezala osigurati sredstva za postavljanje infrastrukture za uspostavu novog sustava gospodarenja otpadom – posude, vozila, sortirnice… Dosta dugo smo kombinirali, vagali, promišljali kako organizirati novi sustav i učiniti ga racionalnim. Dva puta sam vratio cjenik Čistoći. Dva su razloga: prvi jer smo se postavili da određena sredstva s nacionalne razine i EU fondova moramo povući kako bi nam pritisak financijski bio što manji, a drugi, da vidimo gdje je tvrtka, što za nju znači novi sustav gospodarenja. Građani, gradska uprava i Čistoća moraju do srži promijeniti smisao postojanja kada je riječ o gospodarenju otpadom, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić, odgovarajući na vijećničko pitanje Filipa Jarnevića (Živi zid).

Jarnević je, primjetivši kako bi 2019. mogla biti godina poskupljenja, kazao kako se u sustav gospodarenja otpadom ulagalo, ali se ne provodi pa ga je zanimalo kolika će biti kazna ako Europska komisija zaključi da Hrvatska, a onda i Karlovac, ne provode plan gospodarenja otpadom.

Mandić je uvjeren da EK neće odmah kažnjavati, dok se ne naprave točne analize i izračuni, već vjerojatno na početku ići s opomenama, te poručio da o kazni ne razmišlja.
– Kazna nije opcija. To ekipa u Čistoći i Gradskoj upravi zna. Mi moramo odraditi sve ono što ovisi o nama i tu natrag nema. Na ono što ne možemo utjecati – ne možemo, kazao je Mandić.

Opcija, po njemu, nije ni da novi sustav gospodarenja otpadom spadne na leđa Karlovčana.
– Mi nećemo sigurno trošak novog sustava prebaciti isključivo na naše sugrađane. Trošak će se raspodijeliti na gradsku tvrtku i proračun, sredstva koja stižu iz EU i dio koji će vjerojatno ići s povećanjem cijena, obećao je Mandić, napomenuvši da je intencija da to povećanje ne bude preveliko i da ne bude preveliko opterećenje.

– Ovo što sad radimo, ne radimo za nas, nego Karlovac za 20, 40, 100 godina unaprijed. Novi sustav gospodarenja otpadom neće zaživjeti ako svi ne promijenimo svijest oko toga. Najmanji će problem biti s djecom, oni će sve brzo pohvatati, najveći će biti s nama odraslima, zaključio je Mandić, podsjetivši da je krenula kampanja informiranja i edukacije građana Pametno odloži#Bolji Karlovac složi.

Nezavisni Davor Petračić, dobivši odgovor da Čistoća prikupljenu PET ambalažu predaje ovlaštenom sakupljaču jer je za taj posao, budući je u ambalaži 50 posto drugog otpada, kapacitet njene sortirnice nedovoljan, ocijenio da je to eklatantna šteta.

– Čistoća bi trebala zarađivati na tome što su ljudi utrošili vrijeme, a treba im dnevno 15 minuta ako će to činiti kako treba, da odvoje otpad. Oni su odvajali na zelene otoke i onda ste vi to nekom predali, ništa zaradili. To je šteta za Karlovac, izjavio je Petračić. (kaportal.hr)