Aktualno Gastro Magazin

Krafne u zadnji čas

Krafne obično jedemo na fašnik, ali podjednako su dobre i svakog drugog dana u godini. Od svih mogućih sličnih recepata ovaj je najbrži za pripremu. Krafne možete puniti pekmezom, čokoladom, ili kremom od vanilije.

Potrebni sastojci za 4 porcije:
glatko brašno, 600 g
kvasac, 50 g suhog
šećer, 2 žlice
maslac, 150 g
mlijeko, 3 dl
jaje, 1
žumanjak, 3
limun, 1/2 naribana korica
marmelada od marelice
ulje

Upute po koracima:
Kvasac pomiješamo sa žlicom brašna, šećera, 1 dl toplog mlijeka i pustimo da se digne (otprilike 20 minuta).
Preostalo brašno razradimo sa maslacem (koji se opustio na sobnoj temperaturi), dodamo ribanu limunovu koricu, žumanjke, jaje, dignuti kvasac i preostalo toplo mlijeko.
Tijesto dobro razradimo i pustimo da se diže otprilike 40 minuta. Premijesimo ga i razvaljamo na debljinu 1 cm.
Većom okruglom šalicom ili sl. izrežemo krugove, te na svaki drugi stavimo žlicu marmelade od marelice i prekrijemo sa praznim. Malo manjim okruglom šalicom ili sl. spojimo tijesta i izrežemo višak. Tako dobivene oblike pustimo da se dižu još ½ sata.
Pržimo u dubokom vrućem ulju tako da u vruće ulje stavimo prvo gornju stranu i pržimo poklopljeno do željene boje, a zatim okrenemo na drugu stranu i pržimo otklopljeno (da nam se ispržena strana ne upari).
Prije serviranja krafne posipamo sa šećerom u prahu.
Kod izrade krafni najviše treba paziti na temperaturu prostorije u kojoj se radi (da nije hladno) te da namirnice s kojima radimo nisu pothlađene. (finirecepti.net.hr)