Inicijativa “Probudi Karlovac”: Turizam je za Karlovačku županiju siguran dobitak i porast broja zaposlenih van “uhljeb” sistema

Karlovačka građanska inicijativa “Probudi Karlovac” ponovo se oglasila, ovog puta s temom turizma za koji smatraju da bi u Karlovcu i Karlovačkoj županiji trebao puno više pridonositi i to tijekom cijele godine.

– Hrvatski turizam već dugi niz godina vodi borbu s problemom zvan duža turistička sezona. U posljednje vrijeme moguće je primijetiti mnoge promjene putem kojih se nastoji stimulirati turistička kretanja i izvan ljetne sezone. Moguće je pronaći puno više sadržaja koji su dostupni posjetiteljima tijekom cijele godine, a više sadržaja trebalo bi promovirati i u Karlovačkoj županiji kako bi turizam potrajao tijekom cijele godine, pišu iz Probudike.

Ostatak priopćenja prenosimo u cijelosti…

“Može li naša županija živjeti 365 dana kroz turizam? Zasigurno da može. O cjelogodišnjem turizmu govorimo kada spominjemo morske destinacije, a ne trebamo izostaviti naš Karlovac koji je smješten na strateškom turističkom položaju koje može pružiti zadovoljstvo i atrakciju turistima 12 mjeseci u godini.

Turizam u našoj županiji razvija se na kvalitetan način, a u prilog tome govore i brojke. Dolaze turisti iz svih destinacija. Imamo infrastrukturu, svi prolaze ovuda kad idu na Rastoke, Plitvička jezera, blizu nam je Zagreb. Možemo ponuditi aktivan turizam, prekrasne rijeke i šume i upravo kroz to u hladnijim i tmurnijim mjesecima turistima ponuditi bogat sadržaj kroz lovni i ribolovni turizam. Isprepletenost šumskih i riječnih krajolika, stvorila je idealna stanište za brojne vrste divljači. Potrebno je podupirati razvoj lovstva kroz snažne mjere, kako bi lovni turizam dobio još važniju ulogu na turističkoj karti Karlovačke županije. Zasigurno ne možemo za sada biti zadovoljni brojkom dolazaka stranih gostiju-lovaca i ribolovaca, za razliku od ranijih godina, posebice talijanskih i njemačkih turista – lovaca i ribolovaca kada ih je bilo znatno više. Karlovac je sjetimo se prije Domovinskog rata svojim prirodnim ljepotama; šumama, kombinacijom ravničarskog i brdovitog kraja i s četiri rijeke privlačio ribiče i lovce sa svih strana svijeta koji su rado trošili svoj novac ovdje.

Karlovačka županija je županija velikog turističkog potencijala, a lovni i ribolovni turizam može pomoći da se naša turistička sezona produlji na čitavu godinu, da živimo turizam 365 dana u godini i iskoristimo adute koje imamo; naše Rastoke, da probudimo našu usnulu ljepoticu Bjelolasicu gdje bi brojne obitelji uživale u zimskim ljepotama. Potencijal je ogroman i to bez velikih ulaganja. Potrebno je uključiti apsolutno sve faktore kako bi što bolje promovirali vrijednosti koje nam je priroda podarila. Uključimo poduzetnike koji već sada u ovim uvjetima rade izvrsne stvari u promociji Karlovačke županije, uključimo ljude koji imaju znanje i iskustvo, omogućimo ugostiteljima, trgovcima, poljoprivrednicima i ostalima da još bolje turistički iskoriste blagodati naše županije. Ne mora država, županija ili lokalna jedinica biti maćeha ili žandar koji samo uzimaju poreze i ine namete, neka poduzetnicima pruže ruku. Također ne smijemo zanemariti agilnu i potrebitu Hrvatsku gospodarsku komoru – Županijsku komoru Karlovac te Turističku zajednicu Karlovca i Karlovačke županije. Svako radno mjesto koje nije na grbači poreznih obveznika treba čuvati kao kap vode na dlanu, a turizam je siguran dobitak i porast broja zaposlenih van „uhljeb“ sistema. Probudi se državo, županijo, grade, omogućite mladima povoljne poduzetničke kredite, omogućite im kao dobar roditelj bolje i sigurnije sutra. Prostora i mogućnosti ima samo treba volje i želje od strane vladajućih, naravno i ponešto njihove sposobnosti. Prestanite se ponašati da svi van vašeg „sigurnog zaposlenja“ nisu vaš problem, kaže u svom priopćenju još Alen Kristović, predvodnik Inicijative. (KAportal)

Facebook Comments