Aktualno Županija

Nacionalna razvojna strategija do 2030. godine

Prva sjednica Radne podskupine za potpomognuta i brdsko-planinska područja za izradu Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine održana je u utorak, 29. siječnja, u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ispred Hrvatske zajednice županija je kao predstavnik Karlovačke županije u skupinu imenovan saborski zastupnik iz Ogulina Tomislav Lipošćak.
Prepoznato je njegovo bavljenje ovom tematikom i u Hrvatskom saboru gdje je često upozoravao na problematiku neravnomjernog regionalnog razvoja. Kako je sam često naglašavao, stara zakonska rješenja su bila manjkava, a osobito stari Zakon o brdsko – planinskim područjima koji je zbog brojnih izmjena postao gotovo mrtvo slovo na papiru. Početkom ove godine stupio je na snagu novi Zakon o brdsko – planinskim područjima, a Grad Ogulin bi prema prijedlogu Odluke o obuhvatu brdskog – planinskog područja, koja je još u fazi savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, trebao biti svrstan u 2. skupinu (ukupno 3 – na temelju indeksa razvijenosti). Imenovanjem Lipošćaka u Radnu skupinu za teritorijalni razvoj – Podskupinu za potpomognuta i brdsko-planinska područja otvara se dodatna mogućnost pozicioniranja Ogulina, kao jednog od najvećih brdsko – planinskih gradova na mjesto kakvo zaslužuje.
Nacionalnom razvojnom strategijom do 2030. godine određuju se razvojni smjerovi i strateški ciljevi, koji se detaljno razrađuju u kratkoročnim i srednjoročnim nacionalnim planovima i planovima razvoja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave.
Radne skupine i podskupine imaju zadatak kroz niz prezentacija i radionica za specifična područja izraditi prvu kompletnu nacionalnu razvojnu strategiju. Do sada smo imali više od 200 različitih strategija na nacionalnoj i 1700 strategija na regionalnoj razini.
Proces izrade i njezino usvajanje u Hrvatskom saboru do 2020. i početak provedbe 2021. te ostvarivanje željenih rezultata do 2030. pretpostavlja angažman svih društvenih i upravljačkih razina u Hrvatskoj. (kazup.hr)