Aktualno OG sada Ogulin

Skype razgovor s Ivanom Maletić

U Gimnaziji Bernardina Frankopana održan je treći razgovor s hrvatskim predstavnicima u Europskom parlamentu, a u sklopu projekta ” Škola ambasador Europskog parlamenta”. Ovog puta učenici su mogli saznati nešto više o Ivani Maletić, njezinim razmišljanjima, stavovima i aktivnostima.
Učenici Leo Salijević i Lana Pribanić, čiji su mentori profesor Hrvoje Magdić i profesorica Ljiljana Gračanin, pripremili su vrlo zanimljiv razgovor koji je, kažu,  protekao u  ugodnoj atmosferi.
Ivana  Maletić rekla je kako se nije planirala baviti politikom. Primarni cilj bio joj je izgraditi se i napredovati u struci, a kod upisa fakulteta razmišljala je i o molekularnoj biologiji jer je obožavala matematiku, kemiju i fiziku. Dobitnica je i Rektorove nagrade na Ekonomskom fakultetu. U Ministarstvu financija radila je 15 godina. Kada je 2012. godine pozvana da sudjeluje u organizaciji Odbora za područja regionalnog razvoja i EU fondova, započinje njena politička karijera.
Na pitanje kada je oblikovala svoje političke stavove odgovara da je svoje političke stavove oblikovala krajem srednje škole, na početku devedesetih. Smatra kako je važno uvesti programe i predmete koji će osvijestiti mlade ljude o važnosti njihovog uključivanja u društveni i politički život zajednice.
Za nju je politika način javnog djelovanja s ciljem da svoju državu učinimo što kvalitetnijom za sve i dodala da su kvalitetni političari ključ za dobar razvoj.
Učenici su postavili pitanje o međusobnoj suradnji s ostalim hrvatskim zastupnicima u Europskom parlamentu. Ivana Maletić objasnila je kako se međusobno moraju dogovarati i raditi saveze i partnerstva ako žele da njihova ideja prođe te da međusobno moraju komunicirati, a tada dolaze do izražaja znanje i argumenti. Dodala je i kako tamo nema svađanja ni vrijeđanja jer ako tako radite, nikada ni u čemu nećete uspjeti.
Bila je izuzetno zadovoljna kada su je učenici upitali o njenom angažmanu i suprotstavljanju ideji da se donese poseban proračun unutar europskog proračuna za euro zonu, na štetu kohezijske i poljoprivredne politike, a koji bi štetio i Hrvatskoj. Ponosna je na svoja zalaganja da se to spriječi.
Učenici su je zamolili da prokomentira aktualnu političku situaciju u Republici Hrvatskoj. Puno bi joj bilo draže da su rasprave u Hrvatskom saboru utemeljene na konkretnim analizama, da su argumentirane, da se traži više znanja, da se nađu rješenja kako mlade zaustaviti u Hrvatskoj i da se zastupnici natječu s konkretnim prijedlozima koji su ostvarivi te konkuriraju dobrim idejama i projektima.
Na kraju razgovora Ivana  Maletić postavila je nekoliko pitanja učenicima koji su vodili razgovor i pokazala neskriveno oduševljenje njihovim argumentiranim odgovorima, načinom vođenja razgovora i dobrom pripremljenošću.