Aktualno Županija

Promet na državnim cestama bit će nadziran iz Karlovca: Gradi se “Središnji centar” kod naplatnih kućica, “u pogonu” od 2020. godine

Karlovac će biti sjedište centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama. Smješten će biti u zgradi nedaleko naplatnih kućica, čija će gradnja završiti u kolovozu, a opremanje u rujnu iduće godine, doznaje KAportal.

Riječ je o projektu vrijednom više od 15 milijuna kuna, bez PDV-a, od kojih će nešto manje od polovice novca stići iz EU. Njegova realizacija i jest povezana s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju jer je to značilo i preuzimanje obveza o uvođenju inteligentnih prometnih sustava, a u karlovačkom centru bit će integrirani podaci s mreže državnih cesta – informacije o ograničenjima u prometu, izvanrednim događajima i meteo podaci – pa biti korišteni za kvalitetniji nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama. Nacionalna pristupna točka, pak, koja će biti na istom mjestu, postat će mjesto razmjene podataka, i to u stvarnom vremenu, o stanju na cestama, prometnih, onih o cestovnoj sigurnosti, parkiralištima…, koja će objediniti sve postojeće izvore podataka i učiniti dostupnima, bez naknade, korisnicima.

Radovi na izgradnji zgrade Središnjeg centra za nadzor i upravljanje prometom na državnim cestama, nacionalne pristupne točke i Tehničke ispostave Karlovac počeli su u studenom i trebaju završiti početkom kolovoza.

– Objekt je tlocrtne površine 23,8 x 13,10 m, a imat će prizemlje (centar za nadzor i upravljanje prometom), 1. kat (uredi centara za nadzor i upravljanje prometom) i 2. kat (uredi Tehničke ispostave Karlovac), odgovorili su na naš upit iz Hrvatskih cesta, koje financiraju gradnju objekta, vrijednu 8,5 milijuna kuna, bez PDV-a.

Oprema koja će u novu zgradu stići dobrim dijelom bit će financirana iz EU.
– Procijenjene je vrijednosti 7,1 milijun kuna, te će se sufinancirati u 85-postotnom iznosu iz CEF programa-instrument za povezivanje Europe u sklopu projekta Crocodile 2 Croatia koji uključuje upravitelje državnih cesta i autocesta, a sve u svrhu osiguranja koordiniranog upravljanja i kontrole prometa što će rezultirati visokom kvalitetom usluga informiranja putnika na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u proširenoj Europi. Za razmjenu podataka i informacija na europskoj razini koristit će se DATEX II standard. To je standard za razmjenu informacija između centara za kontrolu i upravljanje prometom, prometnih informacijskih centara te pružatelja i korisnika usluga u prometu, naveli su u HC-u.

Dodali su da je u pripremi izrada natječajne dokumentacije za raspisivanje javne nabave za opremu te implementaciju sustava u objekt, a planirani završetak uspostave Središnjeg centra i Nacionalne pristupne točke do 30. rujna 2020. U prvoj fazi u njemu će biti osmero zaposlenih. (kaportal.hr)

Posljednje objavljeno

Prva pričest

OgPortal

Mladić pao s 24 ukradena respiratora! Nabavio ih u Švedskoj, skrivao ih u zagrebačkoj krčmi

OgPortal

Počelo uklanjanje Oružane, za dva mjeseca od nje ostaje samo pročelje i dio do crkve sv. Nikole

OgPortal

Amnesty International ispričao se Navaljnom jer mu je povukao status ‘zatvorenika savjesti‘

OgPortal

Predsjednici zemalja EU-a uputili pismo građanima povodom Dana Europe

OgPortal

Dvije prometne nesreće bez ozlijeđenih

OgPortal