Aktualno Kolumne S prirodom S vama kroz svaki dan U korak s prirodom

Vitamini i minerali – korisni dodaci prehrani

Razdoblje je u godini kada se pojavljuju manje ili veće epidemije gripe, ali i druge virusne bolesti. Ljudi se u ovom hladnom periodu godine više zadržavaju u zatvorenom, gdje je onda i koncentracija virusa visoka, te smo podložniji zarazi i oboljenju.

 

Liječenje prehlade i gripe svodi se na jačanje imuniteta, jer jak imunosni sustav najbolja je obrana od svih infekcija.

Vitamini i minerali imaju važnu ulogu u ostvarivanju i održavanju normalnog zdravog statusa organizma. Smatraju se korisnim dodacima prehrani za sve uzraste, a osobito djeci u razvoju i starijim osobama. Organizam uglavnom ne može sam proizvoditi vitamine. Neke može sintetizirati u manjim količinama, ali isključivo iz provitamina. Većina vitamina ipak se unosi i nadoknađuje hranom. Hrana je izvor brojnih nutrijensa važnih za normalan život čovjeka. Nutrijensi su hranjiva sredstva, koja se lako probavljaju i resorbiraju. Klasificirani su u nekoliko skupina; nutrijensi koji daju energiju (ugljikohidrati, masti i proteini), esencijalne nezasićene masne kiseline (masti), minerali (koji uključuju minerale u tragovima) i vitamini (organski spojevi topljivi u vodi i masti).

Nedovoljan unos hranom, nedovoljna apsorpcija te djelomičan ili potpuni nedostatak vitamina može dovesti do teških poremećaja metabolizma i oštećenja mnogih organa, pa i do niza raznih bolesti. Često, i uz normalnu prehranu organizmu su potrebne dodatne količine vitamina iz više razloga. Razlozi su najčešće fiziološke (razdoblje rasta, trudnoća, laktacija ) ili patološke (smetnje u resorpciji, oboljenja jetre, zarazne i febrilne bolesti) prirode. Kada je prehrana uravnotežena, vitaminska terapija nije potrebna. Kako se međutim, gotovo nitko ne hrani uravnoteženo, tako je povremeno uzimanje vitaminskih preparata sasvim opravdano. Pogotovo od nove zelene revolucije tj.uvođenja GMO u industrijski model uzgoja hrane i masovnog korištenja mineralnih gnojiva i agrokemikalija. Tlo se uništava, a glifosat poznati herbicid u tlu na sebe veže važne mikronutrijente te ih tako čini nedostupnima biljkama. Posljedica toga je sve više biljnih vrsta koje koristimo sa malom nutritivnom vrijednošću.

Pri uzimanju vitamina ne treba eksperimentirati. Najbolje ih je uzimati uz preporuku ljekarnika ili liječnika. U protivnom može doći do neravnoteže u organizmu koja dovodi do lančane reakcije i različitih poremećaja.

Što se konzumacije tiće vodite brigu o tome u koje doba dana uzimate proizvod i na koji način. Brojni su znanstveni radovi utvrdili da je apsorpcija vitamina topljivih u mastima (A;D,E,K) bolja kada se uzimaju za vrijeme obroka. Vitamin C je također dobro uzimati za vrijeme obroka jer je tada bolja apsorpcija biogenih elemenata npr.željeza.

Za jak imunološki sustav osim kvalitetne prehrane, dovoljnog unosa vitamina i minerala puno se krećite, vježbajte, boravite što više na svježem zraku, dovoljno spavajte i ne stresirajte se.

 

Piše: Petra Gerić

(Stavovi izneseni u autorskim kolumnama i komentarima, ne odražavaju stavove uredništva, već su to osobni stavovi autora pojedine kolumne i komentara.)

Slične savjete, osim na stranicama OGportala, možete pronaći i na Facebook stranici Aroma Beautique.