Aktualno Auto svijet Magazin

Mazda 3 oduševila na prvim testnim kilometrima, konkurencija u strahu…

Da, ovo je trenutačno najbolji kompakt, odnosno model C-segmenta, kojem u leđa gledaju i Golf i Civic. A prava fešta počinje na jesen, kad stiže revolucionarni benzinac Skyactiv-X, s kompresijskim paljenjem (bez svjećice), poput dizelaša

Šampanjac je otvoren, u Hiroshimi, gdje je napravljena (za razliku od ostalih ‘japanca’ na EU tržištu, dolazi izravno iz Japana, što je najveće jamstvo kvalitete) i u Beču, europskoj centrali Mazde.

Mazda 3 četvrte generacije unaprijedila je tehnologiju i koncepciju Skyactiv, koju smo već upoznali u modelu treće generacije, koju smo upoznali krajem rujna 2013. u Barceloni, a predstavljanju novog modela svjedočili smo u prosincu u Pragu.

Izvedba je naprednija, 45 kg manje mase (usprkos boljoj opremi), a 30 posto veće čvrstoće (zahvaljujući čeliku UHTS, ultra visoke čvrstoće) i sustavnom ‘downsizingu’, što se u Mazdinoj terminologiji označava kao Skyactiv.

U ponudi motora bit će izbrušeni benzinac s direktnim ubrizgavanjem (atmosferski, bez turbopunjača) 2.0 Skyactive-G, sa 122 KS, koji će prosječno trošiti svega 5,1 l/100 km (bit će jaka alternativa dizelašima) te novi turbodizelaš 1.8 Skyactiv-D sa 116 KS, najčišći u klasi i prosječne potrošnje tek 4,1 l/100 km .

Oba su motora meki-hibridi, s učinkovitim sustavom regenerativnog kočenja preko 24-voltnog sustava i unaprijeđenom Start-Stop funkcijom, a po prvi put Mazda 3 dobiva pogon 4×4. Riječ je o ‘pametnom’ sustavu nove generacije, predstavljenom u modelu CX-5.

Ipak, novi japanski kompaktni odlikaš nije pokazao sve adute. Revolucionarni benzinski motor 2.0 Skyactiv-X, s kompresijskim paljenjem, dakle bez svjećice (kao u dizelskom motoru), dolazi na jesen. Naravno, ne očekujte niže cijene. Kombinirat će se s preciznim i učinkovitim 6-stupanjskim mjenjačem ili filigranskim 6-stupanjskim automatskim Skyactiv-Drive (doplata 2000 eura).

Sve je ‘zaokruženo’ vrhunskom hi-tech opremom, koja omogućava i poluautonomnu vožnju. Zbog toga, ne očekujte niske cijene. Bazni će modeli biti skuplji od usporedivih modela Volkswagen Golfa (!), ali i bolje serijski opremljeni, pa će razmjerne, odnosno iznivelirane cijene, biti ipak (nešto) niže. (autoportal.hr)

Odbrojavanje je počelo…