Aktualno Županija

Više od 100 milijuna kuna iz proračuna za društvene djelatnosti – do rujna bit će gotov vrtić, učenicima besplatni udžbenici

– Više od 100 milijuna kuna predviđeno je za poslove iz naše nadležnosti, a to znači da nas čeka zahtjevan i izazovan posao. Vrtić Grabrik bit će završen do početka nove pedagoške godine, pripremamo se za onaj u Mahičnu koji će biti gotov ove godine i iduće početi s radom. Dobili smo 9 milijuna kuna od Ministarstva za demografiju i tako u vrtićima organizirali poslijepodnevni rad i nove programe, te zaposlili 20-ak ljudi.

Pripremamo se za e-upise u vrtićima, koji će roditeljima biti na raspolaganju uskoro, te nastojimo osigurati što bolje uvjete u našim vrtićima i smjestiti čim veći broj djece, kazala je na današnjoj pressici pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Draženka Sila Ljubenko.

Napomenula je da Grad nastavlja energetsku obnovu školskih zgrada pa su tako na redu OŠ Turanj i Braća Seljan, te planira uvođenje jednosmjenskog rada od nove školske godine u OŠ Braća Seljan. Sve škole, a do sad je to bila samo OŠ Rečica, postaju e-škole, što je nacionalni program, pa će od jeseni svi učenici imati laptope, nastavnici računala, dok će obveza Grada biti održavanje te opreme.
Grad će, kako sada stvari stoje, biti pošteđen nabave udžbenika za sve osnovnoškolce, što mu je bilo u planu, jer će tu obvezu na sebe preuzeti država.
– Ministarstvo će osigurati udžbenike za 1. i 5. razrede, za 7. razrede iz biologije, kemije i fizike, a za ostale će dokupiti. Očekujemo da će to učiniti za sve učenike, rekla je Sila Ljubenko, napomenuvši da će Grad, kao i lani, kupiti radne bilježnice i likovne mape.

Najavila je i da će Muzej Domovinskog rata na Turnju biti otvoren za Dan grad, a, odgovarajući na pitanje do kada ravnatelj Srećko Šestan, nedavno izabran za intendanta HNK Split, ostaje u Zorin domu, rekla je da još radi i, zajedno s ekipom iz Kazališta, provodi sve planirane aktivnosti pa i priprema program za proslavu 440. rođendana Karlovca. (kaportal.hr)