Aktualno OG sada Ogulin

Skype razgovor učenika Gimnazije Bernardina Frankopana sa zastupnicom u Europskom parlamentu Dubravkom Šuicom

U Gimnaziji Bernardina Frankopana održan je, u okviru projekta ”Škola ambasador Europskog parlamenta”, četvrti u nizu razgovora s hrvatskim europarlamentarcima. Učenice Matea Vrankić i Loren Petrušić, čiji su mentori profesorica Ljiljana Gračanin i profesor Hrvoje Magdić, vodili su skype razgovor s gospođom Dubravkom Šuicom. Postavljali su joj pitanja vezana uz njene aktivnosti i rad u Europskom parlamentu, zamolili ju da se osvrne na političku situaciju u Hrvatskoj, na svoj angažman u borbi protiv raka i brojna druga zanimljiva pitanja.
Na samom početku razgovora Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo zbog susreta s učenicima Gimnazije Bernardina Frankopana u Ogulinu i dodala da su skype razgovori, ustvari, najbolji i najdirektniji način komunikacije s eurozastupnicima.
Na uključivanje u politiku odlučila se još 1989. godine, počevši se interesirati za HDZ. Razlog tome je bila njena želja da Hrvatska izađe iz Jugoslavije. Po vokaciji nije bila političarka, ali je smatrala da svi mogu dati svoj doprinos stvaranju samostalne Republike Hrvatske. Na pitanje učenika je li u njihovoj dobi, sa sedamnaest godina, razmišljala o politici odgovorila je da je oduvijek željela biti nastavnica i da tada o politici nije razmišljala.
Svoje političke stavove oblikovala je u obitelji. Kako je rasla između dva brata, danas se posvetila i borbi za prava žena i u Odboru je za ravnopravnost spolova Europskog parlamenta.
Na pitanje surađuje li i na koji način s ostalih 10 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu odgovorila je da nitko u Europskom parlamentu ne funkcionira kao nacionalna delegacija, pa tako ni Hrvati, što je ponekad loše. Njih jedanaestoro raspoređeno je u europske političke grupacije stranaka. Dubravka Šuica član je EPP – European People’s Party ( Europske pučke stranke). Međutim, kada su hrvatski nacionalni interesi u pitanju, dogovaraju se i koriste svaki trenutak za zajedničko druženje i razgovor. Bez obzira što su različitih političkih opcija, imaju isti cilj i ne razlikuju se puno, još više stoga što je Hrvatska mala zemlja.
Ne mora strogo usaglašavati svoje stavove sa središnjicom u Zagrebu. Navodi kako postoje kulturni obrasci ponašanja kojih su se svi u Europskom parlamentu dužni pridržavati. Ukoliko je nešto inkompatibilno hrvatskim interesima, a ona se ne želi složiti s navedenim, 24 sata prije mora obavijestiti EPP, čiji je član na eurpskoj razini, da će se izuzeti u tom slučaju od stava Europske pučke stranke.
Dubravka Šuica jako je angažirana u borbi protiv populističkih stranaka. Petak je dan u tjednu koji koristi za kontakte s biračima na različite načine. Tijekom godine postoji nekoliko tzv. „zelenih tjedana“ kada odlazi u manje gradove i razgovara s biračima.
Uz Biljanu Borzan među najaktivnijim je zastupnicama u Europskom parlamentu. Što se političke situacije u RH tiče, smatra da je ona solidna, a problem vidi u tankoj vladajućoj većini.
Navodi da će i dalje pozivati stažiste i asistente u svoj ured kako bi se upoznali s radom Europskog parlamenta. Učenici su je na kraju vrlo ugodnog razgovora pozvali u Ogulin na što je dogovorila da će možda i doći u predstojećoj kampanji.
Ostale zanimljivosti razgovora možete pogledati na snimci.