Aktualno Županija

Koliko košta boravak u vrtiću? Duga Resa među najskupljima u državi, ne zaostaju puno Karlovac i ostali gradovi Karlovačke županije

Portal Gradonačelnik.hr proveo je opsežno istraživanje o cijenama vrtića u svih 128 hrvatskih gradova. Odnosno, 124, budući nisu uspjeli dobiti podatke iz četiri grada (Glina, Imotski, Trilj i Županja).

Roditelji u Karlovačkoj županiji s pravom mogu biti nezadovoljni pri pogledu na ovu ljestvicu, jer, barem kada je u pitanju prvo dijete, cijena vrtića u našoj županiji je među najvišima, a prednjači Duga Resa, koja je u samom hrvatskom vrhu s iznosom od 750 kuna koliko plaćaju roditelji za boravak jednog djeteta u vrtiću. Skuplji nego u Dugoj Resi, vrtić je samo u Donjoj Stubici, Oroslavju i Pregradi (po 800 kuna), Krapini (850 kuna) i Kraljevici (870 kuna).

Ne zaostaju puno, međutim, ni ostali gradovi u Karlovačkoj županiji. U Ogulinu i Slunju cijena vrtića za prvo dijete je 600 kuna, u Ozlju 640 kuna, a u Karlovcu 680 kuna, iako Karlovac spada među gradove koji imaju i popuste prema dohotku roditelja pa cijena može pasti i na 460 kuna. Najčešća cijena vrtića za prvo dijete u hrvatskim gradovima je 500 kuna – ima je čak 16 gradova. Spomenuli smo već da je vrtić najskuplji u Kraljevici, a u tri grada je besplatan – Umagu, Vrlici i Obrovcu, dok bi od ove godine besplatan trebao biti i u Belišću. Od onih koji vrtić naplaćuju, najniža cijena je u Komiži – 270 kuna.Slična je situacija i kada je u pitanju drugo dijete, a tek nešto bolja kada je u pitanju treće dijete, kao i sva ostala u obiteljima s više od tri djece. Duga Resa, Ogulin i Ozalj među gradovima su koji za treće dijete osiguravaju besplatan vrtić, a u Karlovcu je cijena za treće dijete među najjeftinijima – 226 kuna.

Kada je u pitanju konkretan iznos sufinanciranja vrtićke djece, od gradova Karlovačke županije najviše po djetetu izdvaja Slunj – od 1.267 do 1.367 kuna ovisno o prihodima roditelja. U Karlovcu se izdvaja 1.200 kuna po djetetu, u Ozlju 1.137 kuna, u Ogulinu 962 kune, a u Dugoj Resi 950 kuna. (kaportal.hr)