Aktualno Magazin Zabava

‘Insprirale su me legende o vješticama s Kleka i drevnim bogovima’

VIDEO: POZNATI JAZZIST BORNA ŠERCAR I LADARICE SNIMILI PRVU PJESMU ‘Insprirale su me legende o vješticama s Kleka i drevnim bogovima’

Jazzist Borna Šercar u petak je po prvi puta u karijeri surađivao s Ladom – ansamblom narodnih plesova i pjesama Hrvatske.

Šest djevojaka iz ansambla, odnosno njih pet jer je jedna bila bolesna, pridružilo mu se u studiju kako bi snimili tekst za njegovu pjesmu “Klek’s Witches”, koja je, ali samo u instrumentalnoj verziji, objavljena na zadnjem albumu njegove Borna Šercar’s Jazziana Croatice – “Rise After Fall”.

– Ovo nam je prva suradnja i vjerujem da stvaramo novu hrvatsku baštinu. Kad sam snimao instrumental, imao sam u glavi i tekst te pjesme. Mogao sam i čuti kako bi se pjevao, pa sam shvatio kako mislim baš na Lado i na njihov način pjevanja. Kad sam shvatio da baš to želim, odmah sam im se javio. Nisam tražio dalje, jer su oni najbolji – kaže Borna Šercar.

Legenda kao umjetnička inspiracija
Tekst kojeg je napisao bavi se legendom o vješticama s Kleka, koje pokušavaju probuditi okamenjenog diva. Dvije su različite legende vezane za njega: po jednoj je okamenjen jer se pobunio protiv boga Volosa, a po drugoj je riječ o kazni boga Peruna, oko čije se žene motao. Kako bilo, legenda je bila inspirativna za umjetnika koji je po njoj napisao četiri minute dugu pjesmu.
– Muzički je skladba jazz, a mi pjevamo folklorno. Premda Lado zna raditi na projektima koji su drugačiji, posebni i zanimljivi, ovo nam je prva suradnja s nekim tko se bavi jazzom i jako nam se sviđa – kažu Ladarice Tea, Anita, Pavla, Jana i Ina, koje su u studio došle u pratnji Bojana Pogrmilovića, glazbenog voditelja i dirigenta Lada.

Filmski redatelj radit će na spotu
Djevojke i Borna će se sigurno okupiti barem još jednom, kada se bude snimao spot za ovu pjesmu. Još uvijek nije sigurno na kojoj će se lokaciji snimati, jer su tek prije nekoliko dana donijeli čvrstu odluku da snime spot.

– Bilo bi idealno da to bude Klek, jer se radi o tamošnjoj legendi i glazbi za koju vjerujem da bi se najbolje ukopila u taj ambijent. No, moramo još sve izvidjeti i dogovoriti prije nego krenemo. Za sada je jedino sigurno da će ga režirati filmski redatelj, ilustrator i umjetnik Zdenko Bašić – ističe Šercar.

Bašić je u javnosti najpoznatiji po brojnim nagradama za ilustraciju, nagrađenom animiranom filmu “Guliver” te videospotu “Žeđam”, kojeg je radio za Gibonnija i koji mu je 2010. godine dobio nagradu Porin za najbolji videospot. (jutarnji.hr)