Opstanak bolnice nije upitan, iako je poslovnu godinu završila s gubitkom, kao i većina u RH

Do Ogportala proteklih su dana stigle informacije iz kojih bi se moglo zaključiti da je naša Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata Ogulin u popriličnim problemima. Prema tim, neslužbenim informacijama, navodno je ponovno došao u pitanje opstanak bolnice. Navodno je HZZO ogulinskoj bolnici smanjio sredstva zbog čega su upitne i plaće zaposlenika za veljaču, ali i daljnje funkcioniranje bolnice. Pojavile su se i optužbe na račun ravnatelja bolnice kojeg  se optužuje zbog dugog vremena proteklog do popravka kvara CT uređaja.

U želji da doznamo jesu li ove informacije točne, uputili smo danas nekoliko pitanja ravnatelju Dr. Josipu Zorku, koji nam je odmah odgovorio na naša pitanja, te smo tako doznali  kako opstanak bolnice u Ogulinu nije upitan i nije istina da je HZZO smanjio financijska sredstva bolnici. Osim toga, računi za izvršene usluge redovito se ispostavljaju HZZO-u, Područnom uredu Karlovac.

Ravnatelj Josip Zorko navodi i da je za vrijeme korištenja redovitog godišnjeg odmora zaprimio obavijest o kvaru na CT uređaju, te je do povratka na posao redovito kontaktirao sa svojom zamjenicom. Kvar je otklonjen u zavidnom vremenskom roku i to zahvaljujući iznimnom angažmanu i potpori Karlovačke županije, Ministarstva zdravstva, te ravnateljstva bolnice. Izmijenjena je RDG cijev na CT uređaju u vrijednosti od  1.233.448,75 kn. Za nabavku potonje bilo je potrebno provesti postupak u skladu sa Zakonom o javnoj nabavi,  što zahtijeva određeni vremenski period obzirom na visinu iznosa.

Ravnatelj je potvrdio da je jučer  održan  redoviti sastanak u Ministarstvu zdravstva u svezi financijskog izvješća za 2018. godinu te siječnja 2019. godine kojem je i on nazočio, a njegova zamjenica je s rukovoditeljem Odjela ginekologije i opstetricije prisustvovala radionici  održanoj sa savjetnicima Službe za potporu strukturnim reformama Europske komisije, u okviru programa “Potpora hrvatskom Ministarstvu zdravstva u razvoju okvira operativnog/ih modela za funkcionalno spajanje bolnica”. Spomenutoj radionici prisustvovali su predstavnici bolnica koje su funkcionalno integrirane.

“Moramo naglasiti da je istina da je bolnica u Ogulinu završila poslovnu godinu s gubitkom kao i većina bolnica u RH. Razlog za takvo poslovanje bolnice leži u nedostatku specijalističkog liječničkog kadra, jer se ne mogu u cijelosti fakturama opravdati avansno dobivena financijska sredstva HZZO-a. Kao što znate, bolnicu je u prethodnom periodu napustilo 10 liječnika specijalista, a to je za našu bolnicu nenadoknadiv gubitak. Nedostatak liječnika u našoj bolnici nastojimo nadomjestiti radom liječnika specijalista iz drugih bolnica”- istaknuo je na kraju  ravnatelj bolnice dr. Josip Zorko.

 

Facebook Comments