Aktualno Županija

Čak 73 požara u 4 dana, izgorjelo 1.250 hektara – Vatrogasci upozoravaju: Zabranjeno je paljenje vatre, tko se ogluši, bit će prijavljen!

– Vremenski uvjeti su takvi da iz malih požara, nastaju veliki, mega požari na koje vatrogasne snage svojim kapacitetima ne mogu odgovoriti. Stoga smo tražili župana da izda zabranu spaljivanja na otvorenom prostoru i paljenje vate će biti prekršajno procesuirano. Zahtjev smo podnijeli zbog čak 73 požara u 3-4 dana, koje je gasilo 170 vatrogasaca sa 45 vozila i opožareno je 1.250 hektara. To je jako velik broj u par dana, izjavio je danas županijski vatrogasni zapovjednik Goran Franković.

Samo jučer vatrogasci su imali 34 požara, zbog kojih su upozorili stanovnike Karlovačke županije da se suzdrže od bilo kakvog spaljivanja na otvorenom prostoru i ne traže dozvole od nadležnih zapovjednika jer ih zbog stanja na terenu i vremenskih uvjeta neće dobiti. Većina je ugašena jučer, no one na minski sumnjivom području gasili su i danas.
– Obzirom da je vremenska prognoza za idućih pet dana vrlo slična jučerašnjem i današnjem danu, proglasit ćemo 2. stupanj pripavnosti svih vatrogasnih operativnih snaga, a to znači da ćemo imati vatrogasne ophodnje na terenu, u suradnji s policijom radit ćemo aktivno na tome da se poštuje odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom prostoru i prijavljivat ćemo sve koji ju ne poštuju, najavio je Franković. (kaportal.hr)