Aktualno OG sada Ogulin

Naša Lorena prihvatila novi izazov! Sretno!

Naša donedavna suradnica Lorena Puškarić izazvala je veliko zanimanje naših čitatelja objavljivanjem fotografija na našem portalu. Sada je krenula u neke nove izazove…U nastavku, stoga, pročitajte nešto o Loreni i njenim planovima.

Interes za fotografiju se počeo javljati još otkada su u prodaju došli prvi kompaktni digitalci, rekla nam je Lorena i dodala:
“S njime sam sve fotkala… klasika, onako kako se počinje, s detaljima. Travkica, pa iz pozadine zrake sunca kako prolaze kroz travke, ružu s jutarnjom rosom, neki fora oblaci itd. Sve u tom početnickom stilu. I to nije bilo toliko predano, jer nisam imala pojma sto se sve zapravo može. Onda sam si s 13 godina kupila prvi, poluprofesionalni fotoaparat s kojim sam počela fotkati i ljude ( do tada sam samo voljela fotkati prirodu). Tada sam prihvatila taj izazov. To su većinom bile fotke prijateljica i prijatelja. Pitanja tipa “ajde oćes me slikat za novu profilnu za fejs?” ? i tako ja uvijek naravno govorila da hoću, jer tako se i sama vježbam i učim na greškama i gledam što mogu bolje napraviti, što iskoristiti, neki rekvizit… slikati kroz granje pa da je jača dinamika u fotki, ili da su u pozadini osobe predivne boje zalaska sunca, narančasto-rozo-crveno-žute boje koje se isto tako moraju slagati s odjevnom kombinacijom te osobe, moraju se dobro boje poklapati, ne moraju biti točno te, nego ili da se dobro slažu ili da su kontrastne, pa da se subjekt izrazi dovoljno, sve ovisi o tome sto se zeli postići.

“Cake” sam naučila tako, kroz praksu najviše. Najviše se na greškama uči. Također, dosta sam naučila preko youtube-a, preko mnogih fotografa koji velikodušno odaju svoje “tajne”. Isto tako puno toga naučim iz samog gledanja fotki od drugih ljudi, promatrajući njihov stil, način hvatanja trenutaka itd. Tako sam se, uz sve to, isto bacila u učenje koristenja photoshopa i lightrooma( program za uređivanje fotografija)”- ističe Lorena Puškarić.

Kamo ideš,za koga ćeš raditi i koliko te neće biti?
“Idem raditi na kruzer najveće njemačku cruise firme- AIDA. Ondje ću raditi kao fotograf. Krećem iz Dubaija, pa odande u Abu Dhabi, Bandas Abbas i Oman. Ta ruta traje mjesec i pol, zatim nakon toga krećemo iz Omana kroz Sueski kanal na Maltu. Odande na Španjoslku obalu, Kanarsko otočje, Portugal, pa u Francusku, Nizozemsku, Njemačku, Estoniju, Latviju, Litvu,Rusiju- St. Petersburg, Finsku ,Švedsku i fjordove Norveške.  I tako u krug stalno. Putovat ću 6 mjeseci, a na taj korak sam se odlučila jer je to spoj dviju stvari koje jednostavno volim-putovati i fotografirati!  Uvidjela sam tu idealnu priliku i prijavila se na oglas, obavila par intervjua, testova more( da provjere znam li zapravo što radim i da li znam jezike-treba prvenstveno znati njemački tečno, a engleski se podrazumijeva da se zna ako se prijavljuješ za takvu vrstu posla i prošla sve, odabrali su me, dali mi ugovor na prvih 6mjeseci i usmenu garanciju da bi im bilo drago da čak ako želim mogu raditi za njih odmah i godinu dana, s obzirom na njihov dojam o mom fotografskom znanju i mom znanju jezika i sveukupnog dojma koji sam ostavila.”

Inače, Lorena je odustala  od fakulteta koji joj se nije svidio na drugoj godini.

“Nikako mi nije sjedao i nisam htjela da mi ovih par godina na faksu kojeg ne mogu smislit određuju idućih 50 godina mog života. Odlučila sam se potpuno fokusirati na fotografiju i sve sto se veze s time( uz to se bavim i videografijom i grafičkim dizajnom). I nakon sto sam se ispisala s faksa, u roku mjesec dana sam našla ovaj posao iz snova, po mom sadašnjem kriteriju. Cilj mi je upisati dizajn na privatnom fakultetu Algebra. Smatram da će mi oni pružiti znanje vrlo visoke kvalitete i da neću požaliti ni kune sto ću dati za školarinu.  Taj fakultet nudi točno ono sto me zanima.  Radim na tome i trudim se da ostatak života radim ono što volim.
Bit svega je-  iskoristite svaku priliku koja vam se pruži u životu, radite ono što volite i fokusirajte se na to, uživajte u sitnicama, jer nas one ispunjavaju i treba ih znati cijeniti i uvidjeti njihovu vrijednost, ne brigajte  oko gluposti- briga je utrošak dragocjenog vremena i izmišljanje scenarija koji se nikada nije dogodio i možda se ni neće dogoditi… Stoga samo naprijed i uživajte ljudi u životu”-poručuje naša sugovornica.

A na pitanje tko će joj narednih mjeseci najviše nedostajati, odgovara:
“A tko.. a svi! Sve moje bliske osobe, neću nikoga imenovati jer će se oni i sami prepoznati u ovome tekstu”.

Loreni želimo sretan put i mirno more, uz što više prekrasnih fotografija!