Aktualno Gastro Magazin

Nadjevena pureća prsa na motovunski način

Pureći odresci punjeni pršutom i prefinim nadjevom od mljevene svinjetine, pureće jetre, naribanog sira i kestena, izdašan su, obilan, ali i jako ukusan obrok, kojim se vjerojatno hranio i Veli Jože kad je toliko narastao. Dobar tek!

Potrebni sastojci za 4 porcije:
pureća prsa, 500 g
mljevena svinjetina, 120 g
češnjak u prahu, 1 žličica
pureća jetra, 80 g
pršut, 50 g
sir ribanac, 7 g naribanog
kesten, 60 g (pečenih ili kuhanih, oguljenih)
celerov list, 1 grančica
jaje, 1
crno vino, 30 ml suhog
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol i papar

Upute po koracima:
Pureća prsa narežemo na odreske i istučemo ih ravnom stranom bata za meso, jaja umutimo, a celerov list, jetrica i kestene nasjeckamo.
U tavu, na 2-3 žlice ugrijanog maslinovog ulja, dodamo sjeckana jetrica i pržimo ih jednu, dvije minute. Zatim ulijemo crno vino i pirjamo dalje na laganoj vatri.
Za to vrijeme u zdjelu stavimo mljeveno meso, dodamo umućeno jaje, sjeckani celerov list, sir ribanac, narezane kestene, češnjak i sastojke dobro izmiješamo.
Pirjana jetrica začinimo solju i paprom, promiješamo, maknemo ih s vatre i pričekamo da se malo ohlade. Za to vrijeme pureće odreske rasporedimo po radnoj površini.
Potom jetrica dodamo u zdjelu s mljevenim mesom i ostalim sastojcima te dobro promiješamo smjesu.
Na svaki odrezak položimo po krišku pršuta, nadjenemo pripremljenom smjesom, savijemo u svitak, učvrstimo čačkalicama, premjestimo ih u lagano namašćenu vatrostalnu posudu, još malo posolimo i premažemo uljem.
Ovako pripremljene svitke stavimo peći u pećnicu, zagrijanu na 175°C, 45 minuta.
Iz pečenih svitaka izvadimo čačkalice i poslužimo ih. Dobar tek! (finirecepti.net.hr)