Aktualno Županija

Od 89 čestica na Maloj Švarči potrebnih za izgradnju nasipa, samo za 9 dogovoren otkup – za sve ostale kreće izvlaštenje

Od 89 čestica u katastarskoj općini Mala Švarča, potrebnih za izgradnju nasipa za obranu od poplave, nakon javne ponude za kupnju, samo za 9 je dogovoren otkup, za sve ostale kreće izvlaštenje.

Vlasnicima i suvlasnicima zemljišta od mosta na Korani na Turnju do mosta na Mrežnici u Mostanju pa desnom obalom Mrežnice do poslovne zone u Maloj Švarči Hrvatske vode, odnosno, opunomoćenik Grad Karlovac uputili su prije mjesec dana javnu ponudu za kupnju nekretnina. Odaziv je bio skroman, a i među onima koji su se javili, sa svima nisu mogli biti zaključeni ugovori o kupnji zemljišta.

– Na javni poziv za kupnju zemljišta odazvala se jedna četvrtina vlasnika, a u tijeku je zaključivanje ugovora za 9 nekretnina odnosno suvlasničkih dijelova istih. Isplata kupoprodajne cijene slijedi u roku od 60 dana od dana potpisa kupoprodajnog ugovora. Za dio nekretnina za koje su se vlasnici odazvali javnom pozivu ne postoje uvjeti za zaključenje kupoprodajnih ugovora zbog neriješenih imovinsko pravnih odnosa na nekretninama, neprovedenih ostavina, upisanih tereta i slično, odgovorili su nam u Gradu.
Za sve za koje ugovori nisu potpisani, 27. veljače podneseni su Uredu državne uprave u Karlovačkoj županiji prijedlozi za izvlaštenje.

– Prve rasprave u odnosu na podnesene prijedloge za izvlaštenje zakazane su za 15. ožujka. Na usmenim raspravama, riješit će se potrebna imovinsko pravna pitanja kao prethodna pitanja u postupku, po potrebi održati očevidi te poduzeti ostale radnje u skladu sa Zakonom o izvlaštenju i određivanju naknade te Zakonom o Projektu zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe, a u cilju donošenja rješenja o izvlaštenju, najavili su u Gradskoj upravi.

Plaćanje naknade za izvlaštene nekretnine vlasnicima i suvlasnicima uslijedit će u roku od 15 dana od dana pravomoćnosti rješenja o izvlaštenju. Ta su zemljišta Hrvatskim vodama potrebna za gradnju nasipa uz Koranu i Mrežnicu koji će od poplava štititi Malu Švarču, Logorište i Turanj. Kada će gradnja početi ovisi i o rješavanju imovinsko – pravnih odnosa, ali trebala bi ove godine. (kaportal.hr)