Aktualno Županija

Karlovački “graditeljski boom” u rukama domaće AB gradnje: Posla ima ali nema radnika – morat će ih uvoziti iz Ukrajine!

Karlovački “mini” graditeljski boom vidljiv je na više lokacija od Banije, Grabrika, Novog centra i Rakovca no zanimljivo da većini na gradilištima dominira ploča s prepoznatljivim logotipom – onim karlovačke AB gradnje. Njihovi radnici upravo grade dječji vrtić i višestambenu zgradu Odete u Grabriku, energetski obnavljaju gradsku knjižnicu i svoju upravnu zgradu, a na Baniji grade Centar za nadzor i upravljanje prometom državnim cestama.

Svakako veseli da domaća tvrtka gradi u Karlovcu, a kako je do toga došlo ispričala nam je direktorica Marija Janžetić. Od aktivnih projekata koji se izvode izvan područja Karlovačke županije navela je samo nekoliko: Izgradnju Stambeno poslovne zgrade s 300 stanova u Zagrebu, izvedbu Tehno Parka u Garešnici, dogradnju Zrione sira sa skladištem gotovih proizvoda u Bjelovaru te izgradnju većeg broja poslovnih objekata za investitora Elcon u Rijeci.

Grade u Karlovcu ali i diljem Hrvatske

– Zapošljavamo preko 150 radnika od toga 24 inženjera i ostvarujemo prihod od cca 170 milijuna kuna. Kao takvi najveća smo građevinska tvrtka u Karlovačkoj županiji a to je ujedno i odgovor na vaše pitanje zašto se AB gradnja često javlja kao izvođač radova u Karlovcu. Sjedište Društva je Karlovac, većina naših zaposlenika je iz Karlovačke županije, ali djelujemo na području cijele Hrvatske, kazala nam je Janžetić.

Dodaje da je dobivanje ovih poslova povezano i s ugledom koji su na tržištu stjecali od osnivanja 1992. godine, a temelji se na “brojnim realiziranim projektima koje karakterizira visoka kvaliteta i pravovremenost izvedenih radova, vrhunska stručnost, pouzdanost i usmjerenost na investitora”.

– Svaki projekt kojem pristupamo ima svoje specifičnosti i svi su za nas jednako važni i svakome se pristupa sa vrhunskom stručnošću, kvalitetom i kvantitetom izvedbe te pažnjom dobrog stručnjaka i gospodarstvenika. Sve je usmjereno ka realizaciji projekta sa kojom će i investitor, krajnji korisnik i mi kao izvođač biti zadovoljni, navodi Janžetić.
Stižu radnici iz Ukrajine?

Nakon višegodišnje krize građevinari su dočekali svoje vrijeme, posla ima, no sad ih muči novi problem – nedostatak radne snage.

– Kao u svi ostali u građevinarstvu, imamo određenih poteškoća s pronalaženjem radne snage, pogotovo iz Hrvatske pa smo prisiljeni uvoziti radnu snagu iz BiH i Makedonije. Tu ponestaje kvalificiranih radnika, a htjeli bi još zaposliti pedesetak novih radnika pa pregovaramo i o uvozu radnika iz Ukrajine, kaže direktorica AB gradnje. Domaćih radnika nema i ne vidi da će ih uskoro biti.

Dobro plaćeni poslovi

– Zanimanja koja su na području graditeljstva najvažnija, a to su zidari, tesari, armirači, građevinski poslovođe, kranisti, rukovatelji građevinskim strojevima su deficitarna već dugi niz godina. Rješavanju problema potrebno je odmah pristupiti s dužnom pažnjom i to na svim razinama, u gospodarskom i školskom sektoru. Treba i osvijestiti roditelje i učenike da je stjecanje zvanja i zapošljavanje u sektoru graditeljstva itekako dobar smjer koji im za vrijeme školovanja omogućuje stipendiju, mjesto izvršenja praktične nastave te zapošljavanje odmah po završetku školovanja uz iznimno dobra primanja, kaže Janžetić. Isto tako, poziva one koji na burzi čekaju posao duže vrijeme da razmisle o prekvalifikaciji u građevinski sektor jer su ta zanimanja tražena, ali i dobro plaćena. (kaportal.hr)