Aktualno Županija

Karlovac domaćin međunarodnog sajma Agro Arca – u travnju stiže više od 200 izlagača s inovacijama u poljoprivredi i prehrambenoj industriji

– Ovo nije sajam u klasičnom smislu: želimo zajedno s Gradom, pokroviteljima, suorganizatorima i partnerima u ovom projektu učiniti iskorake s proizvodima koji će nositi veću razinu dodane vrijednosti i na taj način učiniti konkurentnom hrvatsku poljoprivredno-prehrambenu industriju, posebno na velikom području koje gravitira Karlovcu. On nam je i geostrateški pogodan za održavanje ove manifestacije jer su mu usmjerene mnoge županije i gradovi, a i, na žalost, ovaj veliki prostor je ostao bez neke industrije i sada je ekološki prihvatljiv, kazao je danas predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić, najavljujući 11. Međunarodni sajam inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji Agro Arca.

Bit će u Karlovcu, u Domu OS RH Zrinski, od 25. do 27. travnja, a iako prijave još traju, već je poznato da će okupiti bar 200 izlagača iz Hrvatske i ostalih zemalja, od kojih je Iran najudaljenija. Predstavit će se brojnim premijernim rješenjima u funkcionalnom, dizajnerskom i sadržajnom segmentu u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Proteklih 10 sajmova kod nekoliko je inovacija, poput malih mobilnih destilerija, donijelo rezultate i u njihovom najtežem dijelu – komercijalizaciji pa će i ovaj biti prilika da za tako nešto udruže snage inovatori, proizvođači, akademska zajednica, državne institucije.
Plodan možda bude i za karlovačke inovatore koji će na njemu imati priliku pokazati ono čime se bave na području poljoprivredne i prehrambene proizvodnje, te poljoprivredne mehanizacije.

– Inovacije u prehrambenoj industriji i poljoprivredi su put kojim u Karlovcu želimo ići jer smatramo da je to budućnost Hrvatske, a ovakva manifestacija može tome pridonijeti. Nadam se da će i karlovački izlagači iskoristiti priliku da pokažu svoje inovacije koje bi se mogle oploditi kroz proizvodnju koja bi njima bila financijski prihvatljiva, ali i dodana vrijednost samom sustavu. U Karlovcu imamo dosta primjera dobre prakse i čini mi se da će se na ovom sajmu uspjeti pokazati i ti proizvođači, podijeliti svoja znanja. Cilj nam je, osim što materijalno pomažemo naše OPG-ove, pronaći načine kako podići njihovu vidljivost, da i oni uspiju plasirati svoje proizvode. Držim da je ovaj sajam jedan od dobrih načina za to i očekujem da će bar dio naših proizvođača, inovatora nakon njega nastaviti razvijati svoje poslove, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić.
Grad je organizaciju sajma podupro sa 150.000 kuna, ulaz je na njega slobodan i svi su dobrodošli. (kaportal.hr)