Aktualno Gastro Magazin

Buhtle sa sirom

Jesu li buhtle autohtona domaća slastica ili su porijeklom iz Njemačke ili možda Čehoslovačke? Oko toga nikako da se slože gastro teoretičari, no je li to uopće važno? Bitno je da su one sjajan slatki doručak, odličan desert i predivni zalogajčić prije odlaska u krevet. Samo pripazite koliko ćete ih pojesti, da se i vi ne bi pretvorili u buhtlicu!

Potrebni sastojci za 6 porcija:
brašno, 450 g
kvasac, 1 kocka
mlijeko, 2 dl
žumanjak, 5
maslac, 50 g
šećer, 2 žličice
sol, 1 prstohvat

Nadjev:
žumanjak, 2
šećer u prahu, 2 žlice
kravlji sir, 100 g svježeg
grožđice, 1 žlica

Upute po koracima:
Od mlakog mlijeka, šećera, dvije žlice brašna i izmrvljenog kvasca načinimo pjenicu i ostavimo na toplome 15-tak minuta da se diže.
Kad se podigne, pjenicu izmiješamo sa preostalim brašnom, žutanjcima, mlijekom, otopljenim maslacem i malo soli. Smjesu dobro istučemo kuhačom (sve dok se na dobivenom tijestu ne počnu stvarati mjehurići).
Izrađeno tijesto zatim prebacimo na pobrašnjenu dasku, razvaljamo na debljinu 1 cm i izrežemo na kvadrate 6×6 cm.
U zdjelici pomiješamo žumanjke, šećer u prahu, svježi kravlji sir i sušene grožđice te dobivenom smjesom nadijevamo svaki kvadrat tijesta koliko je to potrebno.
Vrhove kvadrata preklopimo prema sredini da zatvorimo nadjev i tako nadijevana tijesta slažemo jedno do drugog u namašćenu vatrostalnu posudu sa spojevima okrenutim na dno.
Posložene buhtle premažemo tankim slojem ulja, pokrijemo kuhinjskom krpom i pustimo da se dižu još oko 45 minuta te ih stavimo peći u zagrijanu pećnicu na 200°C oko pola sata. U slast! (finirecepti.net.hr)