Aktualno Sport

Evo kakvu prednost Vatrenima nosi pobjeda, Zlatko Dalić je sve izračunao

UŽIVO OD 18.00: SVE SE ZNA, OVO JE NAJJAČA HRVATSKA OD SP-A, A ULOG JE GOLEM Evo kakvu prednost Vatrenima nosi pobjeda, Zlatko Dalić je sve izračunao

rvatska nakon maksimirske pobjede nad Azerbajdžanom, od 18 sati s Mađarskom igra utakmicu 2. kola skupine E kvalifikacija za EURO 2020. Današnji okršaj u Budimpešti nije presudan za rasplet skupine, ali može nas lansirati jako visoko. Svjestan je toga i Zlatko Dalić koji je za Mađare odmorio tri važna igrača i danas ćemo vidjeti ono najjače što Vatreni trenutno nude. Prijenos utakmice i sve novosti iz Budimpešte pratite na portalu SN.
Iako smo na putu kroz Mađarsku do Groupama Arene prošli pokraj Balvanyosa i ulicom Bocskai, Hrvati danas neće imati posla niti s nogometnom balvanima niti bećarima, u Budimpešti ih čeka nabrušen domaćin koji spašava šanse u kvalifikacijama, opasno kompromitirane u Trnavi. No, Hrvatska igra se u golem ulog i priliku bi valjalo ugrabiti. Pobjeda na skupinu baca samo vedre tonove.

Zlatko Dalić nije morao biti Arhimed da bi izračunao kako će 15 bodova voditi na Euro. Vatreni si stoga mogu prirediti jednu od najkomotnijih situacija koje su ikad imali u kvalifikacijama. Ako na tri osvojena s Azerima dodaju još jedan trijumf, jedino bi ih težak slom izbacio ispod drugog mjesta. Hrvatska bi na kontu držala šest bodova, a u itineraru šest utakmica. Ispada da bi potom bilo dovoljno uzeti još 50 posto “kolača”.
Brekalo u prednosti nad Jedvajem
Hrvatska igra u najjačem sastavu u okrilju kadra s kojim Zlatko Dalić raspolaže za ovu utakmicu.

  • Svi su zdravi – potvdio je profesor Boris Nemec.

Kako je Zlatko Dalić najavio ulazak u prvih 11 Rebića, Brozovića i Lovrena, a neupitni su L. Kalinić, Vida, Barišić, Modrić, Rakitić, Kramarić i Perišić, jedina enigma mogla je biti na desnom beku.

Josip Brekalo je prva, a Tin Jedvaj druga opcija. Prema ozračju s treninga na Groupama Areni, Brekalo je vrlo blizu da opet bude u startnih 11. Kako je Jedvaj tek na izlasku iz ozljede, Vida stoper, a Bartolec naknadno pozvani igrač, zapravo Dalić i nema neki izbor. Na Brekala je stavio karte i po svemu sudeći tako će biti još jednom. (da)
Dovoljno je 15
Najpedantniji matematičari znaju da 15 ne jamči i teoretski proboj u završnicu, da to garantira tek 19, ali praksa govori da će upravo 15 biti sasvim dovoljno. Možda i manje…

Dalićevi prethodnici Igor Štimac, Niko Kovač i Ante Čačić padali su u finišu izlučnog ciklusa, ali samo Štimcu se to dogodilo sa slabijim rezultatom; on je u posljednjih šest susreta koje je vodio došao do sedam bodova. Jedan u zadnja četiri. No i to je bilo dostatno za drugo mjesto koje bi sada izravno značilo proboj u završnicu. Niko Kovač ostao je točno na devet kad su ga na povratku iz Osla u rujnu 2015. šokirali “pakračkim dekretom“ toliko pomno pripremanim da se stekao dojam kako su svi prije njega znali da će biti bivši. Ante Čačić ostavljen je u Rijeci dok je avion poletio prema Kijevu u času kad je u jednakoj dionici skupio 10 bodova. U zadnjih šest utakmica.

Hrvatsku će nakon Pešte čekati po dva ogleda s Walesom i Slovačkom te jedan s Mađarskom i Azerbajdžanom. Modrić i društvo praktično će pucati penal na prazan gol, samo ako dobiju danas.

Kad nekome sedmi put dolazite u goste, a tek jednom znate za pobjedu u četvrt stoljeća, morate ga shvatiti kao vrlo opasnog rivala. Premda Mađari, čak i nakon što su sklepali ekipu i sa svojim ljudima rođenima u drugim zemljama poput stoper RB-a Orbana, ni ne pomišljaju na termine poput Lake konjice, čuvene momčadi iz pedesetih koja je tada bila što je danas Hrvarska – svjetski doprvak. Njihov zadnji doista veliki igrač Florian Albert umro je prije osam godina. Sa sedamdeset.

No, predsjednik Viktor Orban obožava nogomet. Mađari su dali “zlato i milijune“ ne bi li podigli stadione, kampove i klubove. Oni su najnegativniji svjetski fenomen, harali su nogometom, njihovi su treneri stvarali i vodili najveće svjetske klubove, a danas dovode strane stručnjake kako bi educirali njih. Od profesora ponovno do učenika, takva inverzija, na toliko drastična način, nije zapamćena. No, angažirali su talijanskog trenera, razbuktali maštu navijača solidnim nastupom na Euru u Francuskoj i danas ta država ponovno živi za nacionalnu vrstu puno više nego što bi se moglo naoko pomisliti. Bit će tvrdi poput kamena i vjerojatno oštri kao mesarski nož.
Serija set i meč-lopti
Hrvatska je samo povremeno u takvim dvobojima uspijevala oploditi kvalitativnu premoć, dobar dio plediranja i izbornika “želimo na EP bez trauma“, i javnosti da se ne ponove loši scenariji, oslikat će se u ovoj utakmici. Iako su u prethodne cikluse naši dobro startali pa tek potom gubili dah, ovaj je drugačiji, i bez obzira što je rasplet uvijek najesen, mnogo toga može biti jasnije.

Dobiju li Vatreni, osigurat će si seriju set-lopti i meč-lopti. Kompletniji je sastav, i s iskustvom od četvrtka, nadamo se i boljoj utakmici. Makar, ako se kvalifikacije sagledaju kao maraton, i jedan bod bio bi sasvim korektan rezultat. (jutarnji.hr)