Robna razmjena: Iz Karlovačke županije najviše se izvozi u SAD, Njemačku, Irak i Švicarsku, a najviše uvozi iz Njemačke i Slovenije

Objavljeni su opsežni podaci o robnoj razmjeni Hrvatske i pojedinih županija s inozemstvom. Za razliku od Hrvatske i većine županija, u kojima iznos uvoza znatno nadmašuje iznos izvoza u inozemstvo, u Karlovačkoj županiji situacija je obrnuta pa je tijekom 2018. godine izvezeno robe u vrijednosti oko 2 milijarde i 365 milijuna kuna (2.364.890.000 kuna), a uvezeno nešto više o 2 milijarde i 238 milijuna kuna (2.238.137.000).

Za pozitivan rezultat nesumnjivo je najzaslužniji HS Produkt, jer iako nema konkretnijih podataka o tome koje tvrtke izvoze i koju robu, lako je naslutiti da upravo poslovni ugovori ove tvrtke stoje iza činjenice da je daleko najveća vrijednost robe izvezene u Sjedinjene Američke Države (oko 446,5 milijuna kuna), a na trećem mjestu je Irak u koji je izvezeno robe u vrijednosti iznad 228 milijuna kuna. Između SAD-a i Iraka, smjestila se Njemačka, u koju su tvrtke iz Karlovačke županije tijekom prošle godine izvezle oko 243 milijuna kuna u robi.

Iznad 100 milijuna kuna izvezeno je i u Švicarsku, Bosnu i Hercegovinu, Italiju i Sloveniju. I tako redom, sve do dna ljestvice, na kojem su Gruzija i Azerbajdžan u koje je iz Karlovačke županije u protekloj godini izvezeno robe u vrijednosti – dvije tisuće kuna.
Kada je u pitanju uvoz, znatno prednjače Njemačka i Slovenija. U Karlovačku županiju tako je tijekom prošle godine uvezeno robe u vrijednosti oko 381 milijun kuna iz Njemačke te oko 342,5 milijuna kuna iz Slovenije. Među zemljama iz kojih je uvezeno više od 100 milijuna kuna u vrijednosti robe su i Švicarska, Italija i Austrija. Na dnu je, pak, Singapur. Bilo bi zanimljivo saznati o kakvoj je narudžbi riječ, no iz ove azijske državice uvezena je roba u vrijednosti tisuću kuna.

Kada je u pitanju omjer uvoza i izvoza, najveće razlike u Karlovačkoj županiji su sa SAD-om, u koji je izvezeno čak 380 milijuna kuna robe više nego što je uvezeno, a s druge strane je Slovenija, iz koje je uvezeno oko 158 milijuna kuna više nego što u susjednu državu izvozimo.
Među državama u koje su tvrtke iz naše županije izvozile, ali nema uvoza su Azerbajdžan, Curacao, Gruzija, Guatemala, Irak, Iran, Island, Jordan, Kazahstan, Kosovo, Kostarika, Libanon, Oman, Nigerija, Panama, Peru, Saudijska Arabija, Surinam, St. Lucia, Sudan, Šri Lanka, Togo, Trinidad i Tobago, Tunis, Ujedinjeni Arapski Emirati i Urugvaj.

Države iz kojih, pak, uvozimo ali u njih ne šaljemo svoje proizvode su: Afganistan, Kamerun, Novi Zeland, Pakistan i Vijetnam. (kaportal.hr)

Facebook Comments