Aktualno Županija

Karlovcu se vraćaju zahtjevi za legalizaciju koje je trebala riješiti država, a u Gradu na njima radi tek jedna osoba?!

– Agencija se gasi, počela je vraćati predmete koje smo joj slali i u 1. fazi smo ih dobili 190. Pitao sam ih kakvo je stanje oko povrata tih predmeta, a gospođa u pisarnici mi je rekla da ne znaju koliko je koji grad dao i da ne znaju hoće li do 1. srpnja sve isporučiti jer je kod njih raspad sistema. Tako da ne znamo koliko su riješili predmeta i koliko ćemo ih dobiti nazad, kazao je pročelnik Pero Karmelić, odgovarajući na vijećničko pitanje Dubravka Golubića koliko je Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada riješila predmeta za legalizaciju i koliko će ih vratiti Gradu na rješavanje obzirom da će 30. lipnja biti ugašena.

Golubić je podsjetio, a Karmelić potvrdio, da je Grad u prvoj fazi podnošenja zahtjeva za legalizaciju objekata, 2013., zaprimio 7.775 zahtjeva i riješio 4.181. Tada je osnovana i državna agencija koja je preuzela dio predmeta od gradova, općina i županija, a kako se uskoro ukida, one predmete koje nisu riješili sada će vratiti onima od kojih ih je i uzela.

– Zadnja pošiljka od 1.000 predmeta trebala je biti upućena Agenciji lani u travnju, ali kad smo sakupili sve neriješene, bilo ih je 640 i nešto. Poslije toga sam dobio opomenu da nisam ispunio kvotu od tisuću predmeta i odgovorio da predmeta iz 2013. nismo imali više. 2017/18 ponovo je pokrenuta legalizacija i dosta me razočarao odaziv Karlovčana, oko 650 predmeta smo zaprimili. Lani smo riješili 412 predmeta, izjavio je Karmelić.
Napomenuo je kako tzv. pune predmete u odjelu rješavaju promptno, ali onih praznih nepotpunih ima puno više, ljudi odustaju, ne kompletiraju ih pa stoje, a što će s njima biti, tek će se vidjeti.

– Broj djelatnika koji rade isključivo na legalizaciji je jedna osoba. A ta jedna osoba je, uz pomoć nas drugih, prošle godine riješila 412 predmeta, na zaprimljenih 650 u 2017. i 2018., mislim da je to dobar rezultat. Predlagao sam gradonačelniku da i ostatak predmeta pošaljemo u Agenciju i kolegicu zaposlimo na redovnim dozvolama. Ali desilo se to što se desilo, zaključio je Karmelić. (kaportal.hr)